torstai 13. helmikuuta 2020

Ystävänpäivän pinkit blondiet


  
Olen käyttänyt vaaleanpunaista rubysuklaata lähinnä koristeena leivonnassa, mutta nyt ystävänpäivän kunniaksi halusin kokeilla tehdä jotain erilaista. Minulla oli jo valmiiksi levyllinen vaaleanpunaista suklaata kotona, ja viime viikon Tukholman matkalta mukaan tarttui rubysuklaanappeja. 


Kokeilin netistä tutkailla erilaisia leivonnaisia, ja päädyin mukailemaan tätä ohjetta blondies-leivonnaisista. Blondie on siis samantyyppinen leivos kuin brownie, mutta valmistetaan valkosuklaasta. Tähän minun versioona tulee sekä valko- että rubysuklaata.


Taikina

220g voita
2dl sokeria
2 munaa
1tl vaniljasokeria
2,5dl jauhoja
3/4 tl suolaa
145g sulatettua valkosuklaata
150g rubysuklaanappeja

Kuorrutus

100g sulatettua ruby-suklaata


Lämmitä uuni 180 asteiseksi, ja vuoraa 20cm*20cm kokoinen vuoka leivinpaperilla. Sulata voi ja anna jäähtyä hetken. 

Sekoita kulhossa voi, sokeri, munat ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin joukkoon sulatettu suklaa, ja lisää jauhot sekä suola. Kääntele suklaanapit taikinaan.



Levitä taikina vuokaan ja paista noin 25 minuuttia.Minulla ei ole sopivan pientä vuokaa, joten paistan blondiet ja browniet isossa uunivuoassa, jonka toiseen päähän laitan tyhjän uunivuoan. Blondiet saavat jäädä kosteaksi sisältä, joten paistoaikaa kannattaa seurata ja kokeilla kypsyyttä tikulla.



Jäähdytä blondiet. Sulata rubysuklaa varovasti esimerkiksi mikrossa ja levitä jäähtyneen blondielevyn päälle. Leikkaa sopiviksi paloiksi. Minä tein omistani leivoksia, ja pursotin leikatuille paloille hieman keraa. Lopusta sulatetusta suklaasta tein sydänkoristeita, tosin osa niistä näyttää kissoilta.

Oikein hyvää ystävänpäivää sinulle!



maanantai 10. helmikuuta 2020

Talvinen raclette-ilta lasten kanssa


Muutaman talven ajan vanhempani ovat pyytäneet meitä viettämään luokseen raclette-iltaa. Joskus olemme kokoontuneet lasten kanssa, joskus ilman ja tällä kertaa meitä oli paikalla viisi aikuista ja neljä lasta. 


Tällä kertaa kokoonnuimme racleten ääreen jo tammikuussa. Äitini oli ottanut lapset jälleen hyvin huomioon, ja mukaan tarjoiluihin pääsivät myös ehkä ei niin perinteiset nakit ja lihapullat, ja pannulla paistui hienosti pienet munakkaat lapsille, jotka juustosta eivät niin välittäneet.


Me aikuiset kuitenkin söimme kaikki juustoa, ja mukaan lautaselle pääsi joukko erilaisia kasviksia. Niitä paistettiin joko grillissä lihojen seurana, tai pannulla. Raclette-grillissä pystyy paistamaan raakaa lihaa, mutta myös erilaiset suolatut kinkut toimivat hyvin kuumalla levyllä paistettuna.


Rasvainen ja täyteläinen juusto saa hyvän parin raikkaista kasviksista ja perunasta, suolaisesta lihasta ja etikkaisista lisäkkeistä, kuten hillosipuleista tai suolakurkuista. Raclette-ilta on kyllä mukava ja helppo tapa viettää aikaa yhdessä talvi-iltana. Ja toimii hyvin myös nyyttäri-idealla.


maanantai 3. helmikuuta 2020

Helpot ja perinteiset viherkasvit


Minulla on ollut viherkasveja asunnossa pitkään nyt vähän siellä sun täällä. Sain joulun jälkeen vanhempieni luota tämän ihanan Artekin ritiläpenkin, joka itseasiassa on ollut minun työpöytänä ihan pienenä lapsena. Nyt se sai kunnian päästä olohuoneeseeni, ja viherkasvit löysivät heti paikkansa ikkunoiden läheisyydestä.



Osa viherkasveista pääsi jo aiemmin "uudelle" kukkapöydälle, kun kollegani pelasti kaksi vanhaa metallofonia ja minä sain toisen näistä ihanuuksista. Kovin isoja ruukkuja tähän ei mahdu, mutta pidän näistä kahdesta uusvanhasta huonekalustani kovasti. 

Jos uudet huonekaluni ovat kotiutuneet ja löytäneet paikkansa, samaa ei voi sanoa kaikista viherkasveistani. Onneksi äitini ja siskoni ovat innokkaita ja taitavia viherpeukaloita, joten saan aina uusia pieniä alkuja edesmenneiden tilalle. Täällä taloudessa vain sitkeimmät selviävät!

italialainen ruukku

Mutta jos kaippaat helppohoitoisia viherkasveja, tässä kolme (kestävää) kasvivinkkiä:


Anopinkieli


- minulta löytyy sekä tätä pidempää että alemmassa kuvassa näkyvää matalaa. Pitkät anopinkielet olen ostanut itse noin kymmenen vuotta sitten, ja pienempi on alunperin äidiltäni.

Kultaköynnös

- mustassa ruukussa on uusin taimistani, sillä kultaköynnöstä minulla ei ole ollut hetkeen. Katsotaan, miten tämä viihtyy. Istutin sen tähän ihanaan, Sisiliasta tuomaani ruukkuun.

bergs potter

Posliinikukka

- vasemmalla kuvassa oleva posliinikukka viihtyy erityisesti, kun sen paikkaa ei vaihda. Näin olen ainakin itse huomannut. Joskus olen saanut posliinikukkani kukkimaankin, mutta tämä on vasta nyt innostunut kasvamaan. 

bergs potter


Ja nämä ihanat, vihreät ruukut! Nämä ovat Bergs Potterin ruukkuja, jotka olen ostanut vaasalaisesta Tittimadii-pop up -liikkeestä. Näitä löydät ainakin tästä linkistä.  Nämä ovat ihan lemppareitani ylemmän kuvan mustan ruukun kanssa. Ja viherkasvit, varsin hurmaavia ovat nekin.



keskiviikko 29. tammikuuta 2020

Vanhan Lundian kunnostaminen työpisteeksi

Meidän nykyinen asunto on kaksio, ja makuuhuone on pojan huoneena. Aiemmassa talossa asuessamme minulla oli oma työhuone, mutta olen ollut nyt pari vuotta ilman työpöytää tai -pistettä. 


Aiemmin minulla oli työhuoneessa Ikean Expedit-hyllyt ja -pöytä (niistä näet kuvia täältä), nyt uudessa asunnossa Expedit-hyllyistä toinen on pojan huoneessa ja toinen on ollut eteisessä kuvassa näkyvän mustan Lundian kanssa. Nyt tuli kuitenkin tarvetta omalle työpisteelle, ja monia vaihtoehtoja kävi jo mielessä.


Musta työhuoneessa ollut Lundia-hylly on vanhempieni varastosta, ja maalasin sen mustaksi jo aiemmin. Heidän varastossaan olisi vielä ollut yksi päätytikas ja hyllylevyjä, joten tutkailin ensin netistä, jos ostaisin toisen tikkaan ja pöytälevyn. Niiden hinnaksi uutena olisi tullut kuitenkin yli sata euroa, ja ne olisi todennäköisesti pitänyt maalata saman väriseksi, kuin vanhemmat Lundiankin osat. Kun siskoni löysi FB-kirppikseltä myynnistä Lundian hyllyn työpöydällä 50€, päätin ostaa sen. 


Hylly oli todella hyväkuntoinen ja edullinen löytö. Maalasin sen ihan sisätiloissa, ja kokosimme sen eteisen syvennykseen miehen kanssa. Hylly kiinnitettiin vielä seinään, ettei se vain pääse kaatumaan, ja sitten nostelin takaisin osan tavaroista. Kirjat joutuivat nyt pojan huoneen kaappiin säilöön odottamaan isompia tiloja, mutta nyt minulla on työpiste ja poika sai huoneeseensa uuden hyllyn legoja varten. Hän tosin oli sitä mieltä, että olisi voinut ottaa pelikeskuksen myös omaan huoneeseensa. Näillä kuitenkin nyt mennään, ja nyt yritän saada päätettyä, mitä tavaroita tähän työpisteelle laitan.



tiistai 7. tammikuuta 2020

Täyteläinen, mutta kevyt - Slobby Joe -kastike

Tämän kastikkeen ohjeen olen julkaissut blogissani jo seitsemän vuotta sitten, mutta tässä nyt päivitetty postaus ja resepti.

Monta vuotta sitten katselin pientä poikaa imettäessäni kaikenlaisia ohjelmia televisiosta, ja harva niistä on jäänyt mieleen. Rachel Rayn ruokaohjelma ei minua erityisesti miellyttänyt, hän kun oli niin kovin energinen verrattuna omaan väsyneeseen olotilaani,  mutta joskus sitäkin tuli katsottua. Erään kerran ohjelmassa tehtiin amerikkalaisista "klassikoista" terveellisiä versioita, ja tämä Slobby Joe- kastike jäi mieleeni.


Tosin siitä tuli melko omanlainen versio, alkuperäinen ohje löytyy varmasti tuolta Rachel Rayn kotisivuilta. Olen useimmiten tehnyt kastikkeen riisin kaveriksi, mutta nyt nautimme sitä hampurilaissämpylöiden välissä, ja herkullista oli niinkin. Instassa jaoinkin kuvan tästä versiosta, löydät sen täältä

Alkuperäisessä ohjeessa aterian seuraksi tulee vielä homejuustoa, ja ehkä alunperin resepti minua siksi kiehtoikin. Homejuustot kun ovat minun suurta herkkuani. Tämä on myös oiva hävikkiherkku, sillä kastikkeeseen tulevia kasviksia voi kyllä surutta vaihdella sen mukaan, mitä jääkapissa sattuu olemaan. Kiireisenä päivänä kasvikset voi pilkkoa myös yleiskoneella.

Slobby Joe-kastike


400g broilerin tai kalkkunan jauhelihaa
sipuli
valkosipulia
1 porkkana
1-2 varsisellerin vartta
1 paprika

1 rkl worchester-kastiketta
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl tummaa sokeria
0,5dl ketsuppia
1 tlk tomaattimurskaa
ripaus neilikkaa
1tl timjamia
0,5tl cayennepippuria
mustapippuria
suolaa


Hienonna kasvikset. Kuullota tilkassa öljyä sipuli ja paprika, ja lisää porkkana ja varsiselleri. Paista viitisen minuuttia, kunnes kasvikset hieman pehmenevät.

Siirrä kasvikset pois pannulta, ja ruskista jauheliha. Lisää kasvikset takaisin pannulle, ja lisää sekoitetut kastikkeen ainekset.

Hauduta kiireestä riippuen sopivan aikaa, mieluusti ainakin 20 minuuttia.


Muistaakseni ohjelmassa tehtiin lisukkeeksi täytettyjä perunoita, ja kastike tarjoiltiin hampurilaissämpylän välissä. Näin teimme tosiaan nyt itsekin, mutta myös riisi toimii erinomaisesti lisukkeena. Ja suosittelen kyllä myös varaamaan sitä homejuustoa, mutta maukasta ja ehkä hieman terveellisempää on toki ilmankin.


Tämä on ihana ja nopea talvinen ruoka, suosittelen kokeilemaan!

maanantai 6. tammikuuta 2020

Olisiko aika pitää säästökuukausi?

Henkilökohtainen talous ja säästäminen ovat asioita, joihin ajattelin tänäkin vuonna aktiivisesti kiinnittää huomiota. Alkuvuodesta loppuvuoden juhlinta, matkat ja herkuttelu saattavat näkyä lovena säästöissä. Viime vuonna päätin, että mitään ylimääräisiä menoja ei tulisi, mutta vähäsen päätöksestä jouduin lipsumaan. 


Eron jäljeen muutto pienempään asuntoon on tuonut säästöä asumismenoihin, mutta toisaalta vastaan kaikista menoista yksin. Maksamme edelleen lapsen kulut puoliksi, mutta muuten talouden tuloja ja menoja on täytynyt puntaroida tarkasti.



Säästän mieluusti menoista, jos sillä tavoin voin esimerkiksi tehdä matkan yhdessä lapsen tai ystävien kanssa, mutta ajatuksena olisi kartuttaa myös pitkäaikaista säästötiliä viime vuotta enemmän. Täytyy vielä vähän miettiä, miten tämän toteutan, sillä säästäminen arjessa ei aina ole niin helppoa, kuin paperilla.

Nyt vuoden alkuun ajattelin kokeilla vähän kiristää kukkaron nyörejä, ja listasin vinkkejä, joilla voi lähteä toteuttamaan omaa säästökuukautta.


Vinkkejä säästökuukautta varten


1 lehtitilausten irtisanominen


Minulla tuli pitkään sisustus- ja ruoka-aiheiset lehdet, mutta kun muutimme toissa vuonna, irtisanoin kaikki lehtitilaukset. Ja vaikka rakastankin selailla lehtiä ja kirjoja, on minulle riittänyt lehtien verkkosivustot. Lisäksi netistä löytää helposti juttuja ja kuvia haluamastaan aiheesta, jos kaipaa inspiraatiota

2 erilaisten suoratoistopalveluiden irtisanominen


Jonkin aikaa minulla oli sekä Netflix-että HBO-tunnukset ja Spotifyn maksullinen Premium-jäsenyys. Huomaatta näihin meni joka kuukausi melkein 30 euroa, eli vuodessa jo 360 euroa. Päädyin irtisanomaan HBO:n ja Spotifyn, ja Netflixissäkin vaihdoin tunnuksen edullisempaan versioon, jossa ohjelmaa voi katsoa yhdeltä ruudulta. Välillä olen irtisanonut Netflixin, jos olen HBO:lta halunnut katsoa jonkun tietyn sarjan, kuten keväällä Game of Thronesin viimeisen kauden.

3 ruokabudjetin laatiminen


Rakastan leivontaa ja ruoanlaittoa, ja helposti kaupasta tarttuu mukaan yhtä jos toistakin mielenkiintoista. Samalla ostosten hinta helposti tuplaantuu. Siksipä yritän nykyisin laatia tarkan ruokalistan, jonka perusteella laadin ostoslistan ja käyn kaupassa. Ruokamenot pysyvät tällä tavoin aika hyvin kurissa. Jos syömme arkisin koulussa lapsen kanssa, ruokamenomme ovat hieman reilu 200 euroa kuukaudessa. Nyt parin viikon loman aikana en ole ruokalistaa tehnyt tarkan budjetin mukaan, joten tässä kohtaa täytyy nyt omalta kohdalta tehdä parannusta.



4 ostolakko 


Tätä ajattelin toteuttaa itse väljästi, eli en suhtaudu tähän täysin ehdottomasti. Minulla on tehtynä haaveostoslista, johon listasin asioita, joita haluaisin ostaa tai joita ajattelen meidän tarvivan. Tällaisia ovat esimerkiksi uusi valaisin keittiöön ja iso termospullo. Pärjäämme kuitenkin ilman näitä oikein hyvin, joten nyt yritän olla ostamatta mitään turhaa ostoslistan ulkopuolelta. Tiedän, että tammikuun aikana olen menossa ystävien kanssa ulos ja teen muutaman päivän reissun Helsinkiin, mutta muuten yllättäviä menoja ei pitäisi olla. 


5 maksullisten menojen karsiminen


Teatterin, elokuvien tai maksullisten aktiviiteettien sijaan voi hyvin nauttia talvisesta luonnosta tai vaikka kotoilla. Kaikkea tätä voi tehdä yksin tai yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Esimerkiksi ravintolaillan sijaan voi viettää vaihteeksi nyyttikestejä ja lautapeli-iltaa.


Ruokabudjetti, ja siitä kiinni pitäminen, sekä vain tarpeellisten tavaroiden ostaminen ovat minun alkuaskeleet tähän hyvään talousvuoteen 2020, ja luulen, että näistä pidän tiukasti kiinni koko alkuvuoden pelkän säästökuukauden sijaan. Samalla täytyisi laatia vielä tarkka säästösuunnitelma tälle vuodelle, mutta tästä on hyvä aloittaa. 

lauantai 4. tammikuuta 2020

Valkosipulinen rosmariinipataleipä - edullista, herkullista ja helppoa


Vaikka pidän leipomisesta, teen todella harvoin itse leipää, ja silloinkin lähinnä sämpylöitä. Itse leivottu leipä on hyvää ja edullista, joten ehkäpä täytyy ottaa leivän leipominen tavaksi. Varsinkin, kun taikinan vaivaamiselle ja leipomiselle on helppo vaihtoehto, herkullinen ja nopeatekoinen pataleipä.

Toki pataleivän leipomiseen kuluu aikaa tuntikaupalla, mutta aktiivinen työskentelyaika on kyllä hyvin vähäinen. Olen usein tehnyt taikinan valmiiksi edellisenä iltana, ja paistanut leivän aamulla, jolloin aamupalalle olemme saaneet helposti tuoretta leipää. 

Tällä kertaa annoin taikinan odotella iltapäivään asti ennen leiväksi leipomista. Olen kokeillut muutamaa eri pataleipäohjetta, ja vaikka suurta eroa niissä ei ole ollut, tämä on kuitenkin mielestäni paras resepti. Taikinaan voi oman mielen mukaan lisäillä erilaisia jauhoja tai vaikka viljarouhetta.

Helppo pataleipä

3,5dl vettä
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
1tl suolaa
7 dl jauhoja 
(itse käytän sekä vehnäjauhoja että sämpyläjauhoja)


Liuota hiiva veteen, lisää suola ja jauhot. Sekoita, mutta älä vaivaa.
Peitä kulho tiiviisti kelmulla, ja anna kohota huoneenlämmössä 12-18 tuntia.

Puoli tuntia ennen leivän paistamista, ripottele taikinan päälle hieman jauhoja ja  kääntele taikinaa muutaman kerran kevyesti. Peitä taikinakulho liinalla ja jätä kohoamaan puoleksi tunniksi. 

Laita sillä välin kannellinen pata kylmään uuniin, ja lämmitä uuni 250 asteiseksi.

Kun taikina on kohonnut 30 minuuttia, ota pata uunista ja voitele öljyllä. Laita taikina kuumaan pataan, kansi päälle, ja paista puoli tuntia. Ota sitten kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. 

Kumoa valmis leipä padasta, ja anna hetki jäähtyä liinan alla ennen leikkaamista. 


Tällä kertaa halusin leipään vielä lisämakua valkosipulista ja rosmariinista, joita jäi muista kokkailuista. Ja niinpä tästä tulikin sitten (ei ehkä kovin yllättäen) valkosipulinen rosmariinipataleipä. Ja oli kyllä herkullista leipää!

 Tässä vielä vinkit siihen, miten voit lisätä taikinaan halutessasi ekstramakua:

Valkosipulinen rosmariinipataleipä

1 valkosipuli
öljyä
1 rkl tuoretta rosmariinia

Leikkaa valkosipulista "hattu" niin, että kynnet tulevat näkyviin. Kääri valkosipuli folioon, ja kaada päälle vähän öljyä. Paahda 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Kun paahdettu valkosipuli on hieman jäähtynyt, puserra kynnet ja hienonna veitsellä. Hienonna myös rosmariini.

Valmista pataleipätaikina yllä olevan ohjeen mukaan, ja lisää valkosipuli ja rosmariini taikinaan. 



maanantai 16. joulukuuta 2019

Astorin brunssi ja vuoden 2019 unelmakartta


Vuosi sitten marraskuun lopulla olin ystäväni kanssa kahvilla ja keskustelimme yhdessä haaveista ja unelmista, jotka taas tuntuivat putkahtelevan ajatuksiin. Kaikki pienet ja isot tavoitteet ja unelmat tuntuivat siitä huolimatta jotenkin etäisiltä. Ystäväni totesi, että ehkä on vain aika ruveta tekemään niitä asioita, joista on haaveillut. Haaveet ja unelmat toteutuisivat vain ehkä hieman eri tavalla, kuin olin ajatellut. 

Perhe, ystävä ja koti ovat minulle todella tärkeitä, ja koska ne olivat kaikki tavalla tai toisella kokeneet mullistuksia edellisen puolentoista vuoden aikana, tuntui vaikealta saada kiinni siitä, mistä minä todella unelmoin ja haaveilin. Niinpä päätin ensimmäisen kerran elämässäni tehdä unelmakartan, jotta saisin jäsenneltyä ajatuksiani. 


Tutkailin netistä vinkkejä ja valmiita unelmakarttaideoita, mutta koska kirjoittamalla on helpointa saada omat ajatukset järjestykseen, päädyin kuvallisen unelmakartan sijasta tekemään siitä nopean, ajatuskarttamaisen version.

Ensin mietin pitkään, mitä osa-alueita karttaani tulisi. Lopulta aika selkeästi siihen nousivat lapsi, perhe, ystävät, omat harrastukset, terveys, oma talous ja työ. Jokaiseen osa-alueeseen kirjasin muutaman asian, jotka ensimmäiseksi tulivat mieleeni. Ja nyt, vuoden lähentyessä loppuaan, on uskomatonta huomata, miten moni vuoden takaisen unelmakartan asioista on toteutunut. 



Lapsen kanssa olemme tavallisen arjen lisäksi lomailleet yhdessä, ja toiveena minulla oli, että hän pääsisi nauttimaan urheilusta ja oppimaan uusia taitoja. Hän pääsi laskettelukouluun Vuokatissa hiihtolomalla, ja uimataitoa harjoiteltiin jälleen kesällä uimakoulussa. 

Elokuussa lomailimme perheeni kanssa Rodoksella, ja syyslomalla olimme Sisiliassa, joten uimista on saanut harrastaa kotimaan vesien lisäksi ulkomaillakin. Lisäksi lapsella oli mahdollisuus aloittaa musiikkiharrastus tänä syksynä, tästäkin olen todella iloinen.



Perheen kanssa toivoin saavani yhteistä aikaa, ja tämän postauksen kuvat ovat meidän yhteiseltä brunssilta, jolla kävimme Hotelli Astorissa Vaasassa alkuvuodesta. Suosittelen kyllä lämpimästä kokeilemaan, ihania herkkuja oli tarjolla eikä kyllä nälkäisenä tarvinnut lähteä kotiin. 

Perheen yhteisten hetkien ja juhlien lisäksi erityisesti tämän vuoden lomat ovat varmasti jääneet meidän kaikkien mieleen. Heinäkuussa lomailimme siskoni perheen kanssa Naantalissa ja kuten jo mainitsin elokuussa olimme Rodoksella, joten olemme viettäneet paljon aikaa yhdessä. 



Alkuvuodesta kävin ratsastustunneilla, kesällä nautin luonnosta ja syksyllä sienestin. Kolme listan viimeistä t:tä eli terveys, talous ja työ ovatkin sitten olleet pohdinnassa ja koetuksellakin aina välillä, ja luulenpa, että ensi vuoden unelmakarttaan ne nousevat enemmän esiin. Hyviä juttuja on kaikissa näissäkin ollut tämän vuoden aikana.

Tuo yksinkertainen vuoden takainen oivallus yhdistettynä omien voimavarojen palaamiseen on tehnyt tästä vuodesta aivan uskomattoman ihanan. Ehkä hyvä houkuttelee hyvää, ja onni houkuttelee onnea, mutta tämä on ollut joka tapauksessa mahtava vuosi! Ehkä pelkästään ajatusten tekeminen näkyväksi auttaa, sillä on hauska katsoa alkuperäistä ajatuskarttaa, ja huomata, miten moni asioista on toteutunutkaan. 



Minulla on vielä tallessa paperille rustaamani ajatuskartta. Siinä viimeisenä kohtana on parisuhde, ja kun kaikki muut kohdat olin miettinyt, jäi tähän jäljelle vain rivi kysymysmerkkejä. Hauskaa, miten kaikki ajatukset, unelmat ja haaveet ovat kuitenkin tänä vuonna saaneet sysäyksen johonkin suuntaan. Joten kyllä, minä aion tehdä vuoden vaihteessa unelmakartan vuodelle 2020. Ja tiedänpä jo monta asiaa, jotka siihen tulen kirjaamaan.

sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Helppoa suolaista tarjottavaa

Meillä juhlittiin itsenäisyyspäivänä pojan 8v syntymäpäiviä lähisuvun ja kummien kanssa brunssiherkkujen parissa. Usein olen miettinyt jonkinlaisen teeman lastenjuhliin, joka on sitten jollain tavalla näkynyt koristeluissa ja tarjoiluissa. Tällä kertaa varsinaista teemaa ei ollut, mutta inspiraatiota suunnitteluun toi meidän lokakuinen Sisilian matkamme.

Kaikki brunssipöydän suolaiset olivat helppoja valmistaa ja nämä kaikki toimivat mielestäni  talven juhlissakin tarjoiluina glögin tai vaikka viininkin kanssa. Tässä siis muutava vinkki esimerkiksi illanistujaisia varten.


Brunssipöydän aloitti "bruschetta bar", vaikka oikeastaan meillä oli erilaisia leipiä ja croissantteja suolaisilla ja makeilla täytevaihdoehdoilla. Kokosin muutamasta juustosta, leikkeleistä sekä kasviksista ja hedelmistä pienen herkkutarjottimen, joka toimii kyllä sellaisenaankin vaikka erilaisten keksien kanssa. Vastaavia tarjottimia olen tehnyt ennenkin, kuten tämä parin vuoden takainen joulun napostelutarjotin


Valmiiksi tein tomaattipäällysteisiä bruschettaleipiä. Nämä ovat omia suosikkiherkkujani, mutta varsinkaan lapsivieraat eivät näistä innostuneet. Itselläni näistä tulee mieleen lapsuuden ruokailut Hilton-hotellissa, jossa näitä tarjoiltiin alkupalana. Tosin siellä myös täyte oli lämmin ja mausteinen.


Halusin brunssipöytään jotain suolaista piirakkaa, ja valmistin vihreän salaatin seuraksi helpon juustopiirakan, johon itse ihastuin kovasti. Käytin Mustaleima-raastetta täytteessä, ja se oli ihanan voimakas ja maukas juusto. Suolaisen pohjan ohjeen olen aiemmin kirjoittanut blogiin (täällä), mutta piirakan voi tehdä myös kaupan valmiista taikinasta.


Herkkutarjottimen lisäksi tein brunssipöytään vielä kaksi suolaista levitettä, joita meillä usein juhlissa syödään. Katkarapujen ystävälle helppo skagen -täyte, jota syötiin äitini leipoman saaristolaisleivän kanssa, ja Aura- juuston ystäville helppoa ruukkujuustoa, jossa Aura-muru sekoitetaan tuorejuuston joukkoon. Tämä on helposti levitettävissä erilaisten keksien tai vaikka piparkakun päälle. 


Luulen, että joitain näistä ideoista meillä nähdään joulun ajan tarjoiluissakin. Juustot kun erityisesti kuuluvat kyllä omiin jouluherkkuihini.

Maukas ja nopea juustopiirakka


Pohja
valmis suolainen ruispiirakka taikina
 tai 

Sulata pohjataikina tai valmista ohjeen mukaan.
Painele taikina voideltuun vuokaan,
 ja paista pohjaa 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Mustaleima-täyte
2 dl kermaa
4 munaa
200g Mustaleima-raastetta
valkopippuria

Riko haarukalla vatkaten munien rakenne.
 Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään.
Lisää haluamasi täytteet,
 ja jatka paistamista 200 asteessa 20-25 minuuttia.

Tarjoa haaleana vihreän salaatin ja balsamicokastikkeen tai viikunahillon kera.

sunnuntai 24. marraskuuta 2019

Lempivuodenaikani joulu ♥

Hiljattain keskustelimme lempivuodenajoista, ja totesin, että pidän oikeastaan niistä kaikista. Ehdoton suosikkini on kuitenkin joulu, vaikkei se taida ihan vuodenaika ollakaan :) Kaipaan loppuvuodesta rauhaa, lämpöä ja läheisyyttä, ja niistä toivon kyllä tänä vuonnakin saavani nauttia. 



Pikkuhiljaa marraskuun pimeyden keskellä huomaan, että ajatukset alkavat suuntautua kohti joulua. Ei ehkä niinkään niihin muutamaan joulupäivään, vaan koko joulun aikaan. Muutamana viime vuotena jouluperinteet ja -tavat ovat saaneet kovasti kyytiä, vaikka aika perinteiseltä meidän jutut siltikin vaikuttaa. Isoin muutos aiempaan on tietenkin se, että lapsi on nyt minulla joulupäivän aamuun asti, ja lähtee sitten viettämään joulua isänsä kanssa. 

Aiemmassa postauksessa mietin jo vähän joululahjajuttuja, sillä mieluusti hankin lahjat ajoissa. Pojan synttärit osuvat lähelle itsenäisyyspäivää, ja minulla on tapana tehdä myös siivoukset valmiiksi siihen mennessä. Niinpä loppuaika joulukuusta kuluu siivouksen sijaan fiilistelyssä, ja tämä kyllä sopii minulle. Joulufiilistä löytyy monista eri tapahtumista, mutta monet niistä ovat niin täynnä ihmisiä, että huomaan enemmän ahdistuvani niistä, kuin nauttivani.

Tein kesäloman alussa bucket listin, ja oli hauska huomata, miten moni listan jutuista toteutui. Siitäpä sitten tuli ajatus tehdä vastaava joulukuulle, mutta vähän vähäeleisemmin. Tällaisia pieniä juttuja minä haaveilen tekeväni ennen joulua:

Joulufiilistelyn bucket list

- tee lapselle joulukalenteri
- askartele pakettikortit
- ripusta jouluvalot
- glögi-ilta ystävien kanssa
- piparkakkutalkoot
- jouluelokuvailta
-joululahjojen paketointia
- jouluvalojen bongauskävely

Näillä on toivottavastu hyvä lähteä sitten kohti joululomaa ♥ 

tiistai 19. marraskuuta 2019

Mausteista ja maukasta intialaista ruokaa Tallinnassa



Viime vuonna kävimme marraskuun lopussa siskojeni kanssa Tallinnassa päiväseltään. Tallinna oli jo kovin jouluinen, mutta tuolloin meidän pääasiallinen kohde ei kuitenkaan ollut joulutori, vaan intialainen ravintola Elevant. Viime vuoden kesällä Tallinnassa ollessamme emme lasten kanssa ehtineet ravintolaan, joten nyt meillä oli aikaa aivan rauhassa nauttia lounaasta. 


Elevant-ravintola löytyy vanhasta kaupungista, läheltä raatihuoneentoria osoitteesta Vene 5. Ravintolan ruokalistalla on todella kattava valikoima erilaisia intialaisia ruokia, mutta meillä on tapana pitäytyä tietyissä lempiruoissa. Tähän ravintolaan emme ole kyllästyneet, vaikka olemme käyneet siellä jo toistakymmentä vuotta säännöllisen epäsäännöllisesti. Parempaa intialaista ruokaa olen saanut vain vähän yllättäen Pärnussa. 


Ehkä intialaisen ruoan mausteisuus tuo mieleeni joulun, sillä talviaikaan erityisesti haikailen täyteläisen mausteisia makuja. Elevantenissa suosittelen ehdottomasti tilaamaan ruoan seuraksi ihanaa mangolassia! Se on ensinnäkin todella hyvää ja toisekseen tasapainottaa hyvin mausteista ruokaa.



Useimmiten tilaamme ravintolassa kanaa, ja yleensä yksi annos on kanaa tikka masala -kastikkeessa, niin myös tällä kertaa. Toinen siskoni pitää kanasta kormakastikkeella ja kolmanneksi annokseksi valitsimme tällä kertaa tulisemman vindaloon, ja lihaksi valitsimme siihen lampaan. Ja kaikki annokset olivat taas niin hyviä, näitä täytyy kyllä kokeilla valmistaa kotonakin! 


Ruoan lisäkkeenä riisiä yleensä kuluu vähän, sillä ravintolan naan-leipä on todella herkullista. Tälläkin kertaa riisit jäivät melkein syömättä ja leipää pyysimme vielä lisää. Pelkästään näiden ruokien vuoksi voisin lähteä Tallinnaan, vaikka pidän kaupungista muutenkin paljon. Hyvä ruoka, parempi mieli -vai miten se menikään? 



perjantai 8. marraskuuta 2019

Jotain pehmeää, jotain tarpeellista, jotain toivottua -joululahjavinkkejä lapselle

Postaus sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *merkillä 

Oman lapsen syntymäpäivä osuu joulukuun alkuun, ja niinpä lahjatulva kuun aikana on melkoinen. Viime jouluna näin joulutoivelistan, jonka tosin on ehkä laatinut aikuinen. Ideana on että lapsi toivoo tai saa muutaman tarkoin valitun lahjan valtavan lahjavuoren sijaan. 

Melko minimalistinen joululahjalista 
lapselle

toivelelu
tarpeellinen asia (esimerkiksi urheiluväline)
pehmeä paketti
 kirja

Listaa voisi jatkaa esimerkiksi peli- ja elämyslahjalla tai vaikka jollain yhteisellä lahjalla tai tekemisellä. Tällä idealla lähdin kuitenkin miettimään viime jouluna lahjoja lapselle, joka toivoo kaikkea mitä mieleen tulee ja sitten muuttaa mielensä. Tosin hän saa toivomiaan lahjoja myös muilta perheenjäseniltä ja läheisiltä, eikä tässä ollut kaikki hänen saamansa lahjat.


Toiveleluna lapsella oli Minecraft-legot. Päädyin tähän settiin, koska siinä oli monia eri versioita, joita voisi lähteä rakentamaan. Tämä on ollut mieluisa lahja, ja legot ovat edelleen myös tämän vuoden lahjalistalla.


Jotain tarpeellista oli pussilakanasetti ja Marimekon pyyhkeet ja juomapullo. Nämä erityisesti liikuntaharrastuksiin ja liikkatunteja varten. Muumipussilakana taisi olla enemmän äidin mieleen kuin pojan :D


Vaatteet joululahjaksi ostin Tallinnan matkalta Zarasta. Poikani viihtyy rennoissa housuissa, jotka eivät saa kiristää yhtään, ja näissä oli hienot yksityiskohdat bonuksena.

Oman pojan ja muiden läheisten lasten paketteihin sujahti *kotimaisten kirjailijoiden kirjoja Adlibriksestä. Omalle pojalle ja samanikäiselle kummipojalle pakettiin sujahti *Pate-sarjan kirjoja. Nämä olivat ainakin omalle pojalle jo tuttuja, ja niiden huumori oli juuri sopivaa ekaluokkalaiselle. Nyt hän on lukenut kirjaa itsekseen, sillä tekstiä on juuri mukava määrä aloittavalle lukijalle. 


Siskontyttö oli viime joulun aikaan kakkosluokkalainen ja *Ella-kirjan ajattelin olevan hänelle sopivaa luettavaa. Parvelan kirjat ovat myös hauskoja, ja sopivat sekä itse luettavaksi että ääneen luettavaksi kirjaksi. Niitä on myös mukava lukea yhdessä vuorotellen aikuisen kanssa ääneen, koska luettavaa on jo enemmän.

Neljävuotiaan pakettiin *tilasin Adlibriksesta Siiri-sarjan kirjan. Siiri-kirjat ovat olleet oman poikani suosikkeja, ja niissä on hurmaavan tarinan lisäksi ihanan humoristinen kuvitus. Siirin joulukirja on edelleen pojan yksi suosikkikirjoja.

Onko Pate-, Ella- tai Siiri-kirjat teillä suosikkien joukossa? Ja millaisia muita kirjoja lapset teillä lukevat tai tykkäävät kuunnella?