lauantai 4. tammikuuta 2020

Valkosipulinen rosmariinipataleipä - edullista, herkullista ja helppoa


Vaikka pidän leipomisesta, teen todella harvoin itse leipää, ja silloinkin lähinnä sämpylöitä. Itse leivottu leipä on hyvää ja edullista, joten ehkäpä täytyy ottaa leivän leipominen tavaksi. Varsinkin, kun taikinan vaivaamiselle ja leipomiselle on helppo vaihtoehto, herkullinen ja nopeatekoinen pataleipä.

Toki pataleivän leipomiseen kuluu aikaa tuntikaupalla, mutta aktiivinen työskentelyaika on kyllä hyvin vähäinen. Olen usein tehnyt taikinan valmiiksi edellisenä iltana, ja paistanut leivän aamulla, jolloin aamupalalle olemme saaneet helposti tuoretta leipää. 

Tällä kertaa annoin taikinan odotella iltapäivään asti ennen leiväksi leipomista. Olen kokeillut muutamaa eri pataleipäohjetta, ja vaikka suurta eroa niissä ei ole ollut, tämä on kuitenkin mielestäni paras resepti. Taikinaan voi oman mielen mukaan lisäillä erilaisia jauhoja tai vaikka viljarouhetta.

Helppo pataleipä

3,5dl vettä
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
1tl suolaa
7 dl jauhoja 
(itse käytän sekä vehnäjauhoja että sämpyläjauhoja)


Liuota hiiva veteen, lisää suola ja jauhot. Sekoita, mutta älä vaivaa.
Peitä kulho tiiviisti kelmulla, ja anna kohota huoneenlämmössä 12-18 tuntia.

Puoli tuntia ennen leivän paistamista, ripottele taikinan päälle hieman jauhoja ja  kääntele taikinaa muutaman kerran kevyesti. Peitä taikinakulho liinalla ja jätä kohoamaan puoleksi tunniksi. 

Laita sillä välin kannellinen pata kylmään uuniin, ja lämmitä uuni 250 asteiseksi.

Kun taikina on kohonnut 30 minuuttia, ota pata uunista ja voitele öljyllä. Laita taikina kuumaan pataan, kansi päälle, ja paista puoli tuntia. Ota sitten kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. 

Kumoa valmis leipä padasta, ja anna hetki jäähtyä liinan alla ennen leikkaamista. 


Tällä kertaa halusin leipään vielä lisämakua valkosipulista ja rosmariinista, joita jäi muista kokkailuista. Ja niinpä tästä tulikin sitten (ei ehkä kovin yllättäen) valkosipulinen rosmariinipataleipä. Ja oli kyllä herkullista leipää!

 Tässä vielä vinkit siihen, miten voit lisätä taikinaan halutessasi ekstramakua:

Valkosipulinen rosmariinipataleipä

1 valkosipuli
öljyä
1 rkl tuoretta rosmariinia

Leikkaa valkosipulista "hattu" niin, että kynnet tulevat näkyviin. Kääri valkosipuli folioon, ja kaada päälle vähän öljyä. Paahda 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Kun paahdettu valkosipuli on hieman jäähtynyt, puserra kynnet ja hienonna veitsellä. Hienonna myös rosmariini.

Valmista pataleipätaikina yllä olevan ohjeen mukaan, ja lisää valkosipuli ja rosmariini taikinaan. 



0 kommenttia:

Lähetä kommentti