maanantai 28. maaliskuuta 2016

Ihanat lohipiirakat ja maukas, suolainen piirakkataikina


Rakastan suolaisia piirakoita. Kalatäytteellä, kasviksilla, broilerilla tai lihalla, kaikki ovat ihania! Siksipä olinkin iloisesti yllättynyt, kun kolmisen vuotta sitten löysin tämän piirakkataikinan ohjeen. Taikinan salaisuus on nimittäin ruisjauho, Määrällisesti sitä ei tule paljon, mutta juuri sopivasti jotta pohjataikinasta tulee aavistuksen rapeahko. Ei kuiva, vaan sellainen hieman lehtevä suutuntumaltaan. No, makua on vaikea kuvailla, kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Tällä kertaa tein suolaisen piirakan neljään pieneen vuokaan, jotka ostin syksyllä vaasalaisesta Minun/Min -liikkeestä, joka on pullollaan ihania tuotteita. Nämä Nicolas Vahén vuoat ovat mielestäni todella kauniit, ja oli kiva keksiä niille taas käyttöä :)
 
 
Taikina riitti hyvin neljään pieneen piirakkaan, mutta samalla ohjeella tekee yhden isonkin piirakan. Täytteeseen sain inspiraation Kodin Kuvalehdestä, jossa oli vuosia vanha piirakkaohje muutama viikko sitten. Ideana piirakassa on, että täytteeseen tulee kalan lisäksi kermaa ja juustoa, mutta muna keitetään ja tarjotaan lisukkeena piirakan päällä.
 
Rukiinen piirakkapohja
 
100g margariinia
2dl vehnäjauhoja
0,5dl ruisjauhoja
0,5tl leivinjauhetta
0,5dl vettä
suolaa
 
Nypi pehmeän margariinin joukkoon jauhot. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele vuokaan, ja paista pohjaa 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Lisää haluamasi täytteet, ja jatka paistamista 200 asteessa 20-25 minuuttia.
 
Lohitäyte
 
150g raejuustoa
 (käytin wasabituorejuustoa ja raastettua emmentalia)
1-2dl ruokakermaa tai maitoa
1 muna
1rkl sitruunanmehua
1rkl tuoretta tilliä
0,5tl suolaa (jätin pois)
ripaus mustapippuria
100-200g kylmäsavulohta
 
Leikkaa lohi pieniksi paloiksi, ja levitä esipaistetulle piirakkapohjalle.
 Sekoita muut täytteen aineet, ja lisää vuokaan.
 
Koristeluun
2-3 keitettyä munaa
tilliä
 

Tällä idealla voi tehdä loputtomasti piirakoita. Eipä ole usein enää suolaista piirakkaa tullut tehtyäkään, vaikka ne hyviä ovatkin.
 
Täällä lumet sulavat nyt kovaa vauhtia, ja täytyy lähteä tutkailemaan, mitä lumen alta paljastuu:)
Mukavaa päivää sinulle!

4 kommenttia:

  1. Ihanat nuo mustat paistoastiat! Noissa ei voi saada huonoa kuvaa piirakasta. Mä tykkään tollasista suoraan esittelykelpoisista, jotka voi nostaa paiston jälkeen astioissaan pöytään.

    Ja se ois vika vapaapäivä. Yritän päästä vielä lomamoodiin, vaikka aamulla heräsin jo arjen kuristavaan otteeseen. Nimin. järkyttävän paljon töitä tiedossa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) No näillä kuvaustaidoilla huonoja kuvia kyllä saa :D Nämä on kyllä ihanat, ei voinut jättää kauppaan.

      Poista
  2. Nam tuo näyttää hyvältä. Uskaltaisinkohan itsekin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis tämä oli kyllä hyvää, ja varmasti alkuperäinen versio raejuustolla on myös maukasta :D

      Poista