tiistai 18. lokakuuta 2016

Pumpkin spice latte ja itse tehty kurpitsasose

Kaksi minulle rakasta asiaa ovat erilaisten to do-listojen tekeminen ja hyvä kahvi. Joskus nämä kaksi asiaa yhdistyvät, mutta kuten viime vuosina on ollut tapana, to do-listalla olevat asiat odotuttavat toteuttajaa hyvinkin kauan. Niinpä tätäkin kokeilua varten ostin vuosi sitten lokakuussa purkillisen kurpitsasosetta Helsingin Stockalta, kun siihen siellä törmäsin (kyllä, näin tosiaan on). No, onneksi purkkisoseessa oli pitkä päiväys...


Hyvää kannattaa odottaa, ja sitä rataa, sillä tämä kurpitsasiirappi oli kyllä todella hyvää! Tosin varsinaisesti erityisen "kurpitsainen" resepti ei ole, vaan ihanan mausteinen, ja tietenkin nämä mausteet tuovat jo tuoksullaan mieleen joulun.


Pumpkin spice -siirappi
(n. 2dl valmista kurpitsasiirappia)

1,75dl vettä
1,75dl ruskeaa sokeria
0,5dl kurpitsasosetta
1tl kanelia
0,5tl muskottipähkinää
ripaus neilikkaa

Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Laita kattila hellalle ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut veteen. Lisää kurpitsasose ja mausteet hyvin sekoittaen. Keitä  seosta miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen noin viiden minuutin ajan, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. 


Alkuperäisessä ohjeessa siirappi siivilöidään kankaan läpi, mutta itse kaadoin sen puhtaaseen lasipulloon suoraan kattilasta.  Siirappi säilyy jääkaapissa hyvänä noin kaksi viikkoa (kannattaa sekoittaa ennen käyttöä).

Pumpkin spice lattea varten keitä itsellesi hyvää espressokahvia (ja kyllä kokeilin ihan suodatinkahvinkin kanssa, toimii) ja vaahdota maitoa. Kaada 2-3 rkl siirappia kuppiin, ja lisää päälle nokare kermavaahtoa.


Ja mitä tapahtui heti, kun olin kokeillut tätä reseptiä? No, sain tämän kurpitsan äidiltäni :D Itse en ehtinyt kurpitsoita tänä vuonna vielä kasvimaalle saada, äitini sen sijaan on kasvattanut kurpitsoita jo vuosikaudet.


Niinpä tästä kurpistasta keittelin kattilassa sosetta (n. 2kg kurpitsaa, ja muutama desi vettä), jonka pakastin pusseihin. Ajatuksena on kyllä talvella tehdä sosekeittoa ja kokeilla kurpitsaa myös leivontaan. 


Mutta vaikka tuo kurpitsasose purkissa oli hyvää, niin ehkä tästä lähin yritän samalla rahalla vaikka sitten ostaa tuoreen kurpitsan ja tehdä soseen itse. Sen verran helppoa hommaa se on. Kokeilin ottaa nyt siemeniä tästä kurpitsasta talteen, vaikka en tiedä onnistuuko niistä uusien taimien kasvattaminen. Ensi kevättä kohden siis :)



4 kommenttia:

  1. Kyllä noista siemenistä pitäisi kasvatus onnistua. Ei vaan kannata kylvää liian aikaisin tai tulee honteloita taimia ennen ulospääsyä. Komea kurpitsa! Meillä on syöty kurptisaa nyt kohta kolme kuukautta eri muodoissa.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli kyllä komea:) Kesäkurpitsaa olen kasvattanut, mutta ehkä nyt, kun tuo keittiöpuutarha alkaa muotoutua, saan sinne lisää tilaa muillekin kurpitsoille.

    VastaaPoista
  3. Joskus ideat vaativat aikaa hieman enemmän toteutuakseen. :) Myös täällä torpassa. ;)
    Herkulliselta kuullostaa kurpitsasiirappi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että samaa viivästymistä esiintyy muuallakin :D

      Poista