maanantai 20. huhtikuuta 2020

Miten saisi palkasta jotain säästöön?


Tein vuoden alussa suunnitelman tuloista ja menoista, ja päätin, että nyt on aika täydentää puskureita ja keskittyä säästämiseen. Viime vuonna meillä oli useampi suunniteltu reissu, mutta yhden aikuisen taloudessa erityisesti ne tekevät ison loven säästöihin. Tämä oli ihan suunniteltua, mutta nyt ajattelin kasvattaa puskureita suuremmiksi. Silloin en ajatellut, että tämänkaltainen pandemia ja eristäytyminen olisi edes mahdollista, vaan varautuminen taloudellisesti lähti omista ajatuksista liikkeelle. Minulla kuukausittaiset palkkatuloni ovat säännölliset, joten korona-aika ei ole vaikuttanut tuloihin tällä hetkellä ainakaan.  

Eron jälkeen kolme vuotta sitten taloudellinen tilanne muuttui omalla kohdallani. Talo myytiin, ja muutin kaupunkiin pienempään asuntoon. Yhden aikuisen tulojen sijaan käytössä olikin vain yhden aikuisen tulot, ja väistämättä koko tilanne vaikutti siihen että omista tuloista ja menoista täytyi ruveta pitämään tarkemmin kirjaa.

Mistä siis lähteä liikkelle, kun suunnittelee omaa talouttaan ja haaveilee säästämisestä? Itse säästän tällä hetkellä useampaan eri tarkoitukseen: täydennän puskuria, säästän säännöllisesti kuukausittain sekä säästän tulevia matkoja tai hankintoja varten. Mutta että voi laskea säästöön menevää summaa, täytyy ensin tietää, mitkä ovat tulot ja pakolliset menot. Tässä kolme konkreettista askelta, joilla saisit palkasta jotain säästöön.

1. Selvitä taloutesi tulot

Laske, paljonko talouden tulot ovat yhteensä. Minulla tulot koostuvat siis kuukausittaisesta palkkatulosta ja lapsilisästä.

2. Laske, kuinka paljon kuukaudessa kuluu pakollisiin menoihin.

Minulla pakolliset menot koostuvat lähinnä asumisesta, ruoasta ja bensasta. Lisäksi olen laskenut, paljonko kuukausittain menee vakuutuksiin ja muihin pakollisiin menoihin ja varaan kiinteän summan näihin kuluihin. Minulla näissä kuluissa on lapsen hoitomaksukin.


3. Nyt saat selville, paljonko sinulla jää rahaa pakollisten menojen jälkeen

Kun saat laskettua, paljonko pakollisten menojen jälkeen jää tuloista käteen, on aika miettiä, millaisella summalla lähtisit säästämään. Itse päätin, että joka kuukausi laitetaan säästöön vähintään tietty rahasumma, tai vaikka esimerkiksi 20% tuloista. Sen lisäksi yritän budjetoida mahdollisimman tarkasti loput käyttövarat ja jos tästä jää jotain vielä tilille, siirrän kaikki extrat ja muutenkin mahdolliset lisätulot säästöön. 

Summasta, joka pakollisten menojen jälkeen jää jäljelle maksetaan myös melkoisesti muita menoja: esimerkiksi ravintolat ja kahvilat, harrastuskulut, vaatteet ja jalkineet, matkat ja lahjat. Mutta toisinpäin, jos ei laita säästöön, niin raha kyllä hupeneekin näihin kohteisiin todella nopeasti.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti