maanantai 1. toukokuuta 2023

Puutarhassa 2021 - osa 3

 

Ensimmäin puutarhavuosi yllätti positiivisesti, ja monet perennat kukkivat jo istutusvuonna, lisää voit lukea postauksen lopussa olevista linkeistä. Siemenestä istutetut kesäkukat viihtyivät myös, ja toki penkeissä oli hyvin tilaa. Nämä moniväriset pioniunikot ovat kyllä olleet omia suosikkeja. Kukkivat pitkään, vaikka yksittäisen kukan elinikä ei kovin pitkä olekaan.

Tonttimme nurkassa oli aiemmin paikka leikkimökille. Leikkimökki siirrettiin pois, ja valmiille pohjalle aloimme perustaa lavatarhaa. Ensimmäisenä vuonna kasvatimme papuja ja salaattia kahdessa lavakauluksessa, ja lisäksi kahdessa muovialtaassa.


Syksymmällä penkkeihin pääsi seuraavaa puutarhakautta varten muutamia erilaisia laukkoja. 'Nevskianum' nousi seuraavana vuonna ja kukki kauniisti, mutta yksikään 'Ping pong' laukoista ei noussut penkistä.


Tulppaanien suhteen haaveilen ihanasta, monivärisestä ja -lajisesta penkistä, mutta vielä vähän olen epäilevä näiden meidän rusakoiden suhteen, ja siksipä nyt alkuun olen kasvattanut lähinnä näitä kasvitieteellisia tulppaaneita eli villitulppaaneita. Penkkeihin pääsi keltakukkainen parvitulppaani 'Tulipa tarda', valkokukkainen kääpiötulppaani 'Tulipa turcestanica ja keltainen terttutulppaani 'Praestans Shogun'. Aiemmassa puutarhassani näitä kasvoi myös, pääset kurkistamaan vanhaa postausta täältä. 


Syyshortensia yllätti runsaalla kukinnollaan jo ensimmäisenä istutusvuonnaan ja tarvii jatkossa hyvän tuen, sillä kukinnot ovat todella suuria.


Iisoppi kukki myös kauniisti, ja tarjosi kimalaisille ja muille hyönteisille ravintoa pitkälle syksyyn. Tämä iisopin kukinnon väri on myös todella kaunis.


Syksylä 2021 urakoitiin vielä muutama uusi lavakaulus hyötypuutarhanurkkaukseen. Istutimme naapurin kanssa yhteisen marja-aronia aidan, ja peitimme aidan ja hyötytarhan välisen alueen. Tarkoituksena on levittää kuorikate tähän, sillä kaistaleelta on haastava leikata nurmikkoa.

Tällainen oli puutarhavuoden -21 pikakelaus, ennen tätä kasvukautta kurkistetaan vielä vuoteen 2022. Alta pääset lukemaan vuoden 2021 muut puutarhapostaukset. 

Puutarhassa 2021 - puutarhan muutos

- osa 1

- osa 2

0 kommenttia:

Lähetä kommentti