sunnuntai 16. huhtikuuta 2023

Puutarhassa 2021 - osa 2


Uuden kodin puutarhassa iso muutos tapahtui tässä muuripenkissä ensimmäisenä kesänä. Vielä toukokuussa 2021 muuripenkissä kasvoi isot tuijat, jotka toimivat kyllä hyvänä näköesteenä, mutta tuntuivat pienentävän puutarhaa ja varjostavan muuripenkkiä. Keväällä ruukuissa kasvaneet orvokit pääsivät myllerrettyyn penkkiin, ja sen jälkeen lähdettiin katsomaan, mitä sieltä kasvaa. Osa kasvaista, kuten isomaksaruoho, oli nostettu ennen tuijien kaatamista pois penkistä suojaan.


Penkissä kasvaa edelleen tätä mansikkaa. Ajattelin aluksi sen olevan metsämansikkaa, mutta luulen, että se voikin olla kuukausimansikkaa. Marjat ovat hyvin erilaisia keskenään, ja niitä tulee pitkälle syksyyn. Tähän muuripenkkiin mansikkaa jäi reunuskasviksi. 


Toinen ihana perenna löytyi penkin toiselta laidalta, vaikka oranssin ja keltaisen sävyt eivät yleensä ole omia suosikkejani. Uskon tämän olevan tulikellukka, mutta jos osaat tarkemmin nimetä kasvin, niin mielelläni otan tietoa vastaan. 
Keskelle muuripenkin kapenevaa päätyä istutin nämä kolme pionin juurakkoa. Ensin ajattelin hankkia kolme samanlaista, mutta sitten päätin oikein irrotella ja penkkiin päätyi upea, pinkki 'Sarah Bernhardt', valkoinen 'Shirley Temple' sekä kaunis korallinsävyinen 'Coral Charm'. 


Muuripenkin toiseen, leveämpään päätyyn istutin penkissä aiemmin kasvaneen isomaksaruohon. Lisäksi tänne pääsi äitini puutarhasta saatu alppikärhön taimi sekä nopeasti leviävä hopeatäpläpeippi, jonka ajattelin toimivan aluskasvina vielä kovin tyhjässä penkissä. Näiden viereen ostin syyshortensin. Nyt täytyy tämä vielä tarkistaa, mutta muistaakseni se on 'Limelight'. Keskelle leveää päätyä istutin syysleimuja, osa oli jo aiemmin tässä penkissä, osa äitiltäni.


Penkin puutarhan puoleiselle sivustalle tilasin perennojen pikkutaimia (Korpikangas Siemen-Frö), josta muistaakseni samalla tilasin myös pionijuurakot. Tähän pääsi korallikeijunkukka 'Palace Purple' sekä yrtti-iiso. Niiden seuraksi tälle reunalle istutin maanpeitekasviksi hopeahärkkiä, jota minulla on kasvanut aiemmin puutarhassa. Pitkälle sivulle istutin myös Prisman kasviosastolta löytyneet, poistomyynnissä olleet pallotuijat, jotka lähtivät todella hyvin kasvuun. Tämänkin nimi täytyy vielä tarkistaa, miten sitä aina luulekin muistavansa kaikki. 

Luitko jo ensimmäisen postauksen, joka käsitteli puutarhan muutosta 2021?

Puutarhassa 2021 - osa 1

0 kommenttia:

Lähetä kommentti