Viime viikolla koulut alkoivat, ja meilläkin alkoi samalla arki. Vaikka pidänkin kovasti ruoanlaitosta ja leipomisesta, välillä arkiruokahuolto meinaa koetella jaksamista. Keväällä ja kesällä tuntui, että koko ajan saa olla laittamassa ruokaa tai välipalaa yhdenkin lapsen taloudessa, kun oltiin koko ajan kotona.
Rahaa saisi helposti menemään ruokaan paljon nykyistä enemmän, ja olen tietoisesti yrittänyt pitää meidän ruokabudjetin aisoissa. Siispä syömme paljon sesongin kotimaisia kasviksia ja aika tavallista, helposti lämmitettävääkin ruokaa. Nyt syksyllä saamme paljon tuoreita kasviksia vanhempieni kasvimaalta, ja osa sadosta päätyy pakkaseen talven varalle.
Joka toinen viikko, kun lapsi ei ole meidän kanssa, syödään sitä mitä valmistetaan :) Vähän tarkemmin täytyy suunnitella, kun lapsi on kotona ja omien töiden ohessa pitäisi ehtiä valmistaa ruokaa. Niinpä teenkin yleensä ruokaa siten, että sitä voi lämmittää seuraavana päivänä. Tämä helpottaa pidempinä työpäivinä tai vaikka, jos harrastuksiin lähtö on alkuillasta.
Aamupalaksi ja iltapalaksi poika syö useimmiten leipää ja kasviksia, välipalaksi vaihtelevasti sitä, mitä tarjotaan. Nyt lapsi aloittaa kolmannen luokan, joten myös välipala-asiaa joudutaan miettimään, kun hän tulee yksin kotiin.
Meillä syödään mielestäni jo monipuolisesti, mutta ajattelin, että tänä syksynä haluaisin erityisesti kiinnittää huomiota terveellisyyteen ja taloudellisuuteen. Tässä siis meidän arkiruokahaaste, mukaan saa liittyä!
Arkiruokahaaste
1. Vaihtelevat aamupalat
Lapsi syö mielellään aamuisin leivän, mutta itseäni täytyy ottaa niskasta, ja tehdä vaikka jokin tarkempi lista aamupaloista. Haluaisin vähentää leivän syömistä arkisin, ja ideoita monipuoliseen aamupalaan kirjoittelinkin jo tänne.
2. Marjojen ja kasvisten hyödyntäminen pakkasesta
Edelliseen ehkä liittyen tavoitteena on käyttää entistä enemmän aamuisin ja välipaloina puutarhan satoa.
3. Kasvisruokapäivä
Tämä meillä toimikin pitkään, mutta sitten tapahtui jotain, ja kasvisruokapäivästä tuli ihan satunnainen. Lapsi syö kasviksia tosi monipuolisesti, joten siinä mielessä tämä on helppo. Toisaalta taas on todella tarkka kaikkien ruokien koostumuksesta ja suutuntumasta, ja erityisesti kasvisvalmisteista monia hän moittii. Kokeilua siis jatketaan.
4. Keittoruoka
Syön koulussa joka viikko erilaisia peruskeittoja, joten niitä tulee tehtyä kotona harvoin. Mutta keitot ovat helppoa, edullista ja riittoisaa ruokaa, joten palautetaan nämä meidän ruokalistalle.
4. Leivonta
Leivon mielelläni, joten se ei ole ongelma. Sen sijaan haluaisin kokeilla erilaisia leipäreseptejä, ja toisaalta leipoa terveellisiä välipaloiksi sopivia leivonnaisia.
Tällä pyörähtää käyntiin meidän syksy, mitenkäs teillä sujuu arkiruokailut?
Arkiruokailu on enemmän tai vähemmän tuskaista meillä. Osa lapsista nirsoilee kuka mistäkin, mutta ei vahingossakaan samasta ruuasta tai raaka-aineesta. Ruokaa kuluu aivan mahdottomia määriä, mutta sitten välillä jotkut ruuat jäävät melkein kokonaan syömättä ja silloin katoaa kaikki leivät. En tiedä, että millaisia määriä suosikkiruokia pitäisi tehdä, että jäisi jotain lämmitettävää.
VastaaPoistaMeillä syödään paljon laatikkoruokia, pastaruokia ja jonkin verran keittoja. Haluaisin lisätä kasvisten ja kasvisruokien määrää, mutta sen tuntuu olevan haasteellista vuodesta toiseen. Pitäisi vaan yrittää upottaa kasviksia lisää eri ruokiin, siilaatkoon sitten ronkelimmat ne vaikka annoksestaan pois.
Meillä on yksi lapsi, niin nirsoilu on tietenkin rajallisempaa. Muuten kuulostaa samalta kuin täällä, aika sellaista perus kotiruokaa syödään.
Poista