maanantai 10. huhtikuuta 2023

Italialinen focaccia - helposti itse tehtyä herkkuleipää



Italialainen focaccia on ihana herkkuleipä ja vuosien saatossa olen kokeillut monia eri reseptejä. Tämän talven kokeiluihin on saanut käyttää oman puutarhan kuivattua rosmariinia. Miten hyvä mieli tästä aina tuleekaan, kun avaa lasipurkin kannen!

Olen leipojana välillä hieman kärsimätön, ja siksi erityisesti vaivaamista vaativat reseptit eivät meinaa tässä keittiössä onnistua halutulla tavalla. Tällä kertaa vaivaamisen sai hoitaa Smegin yleiskone, ja olen tähän ohjeeseen aika tyytyväinen. Olen yhdistellyt omaan reseptiini vinkkejä eri resepteistä, mutta hyvä perusohje löytyy Annin Uunista -sivustolta.


Italialainen focaccia

3,5dl vettä
25g tuoretta hiivaa
7dl vehnäjauhoja
1-2tl suolaa
0,3dl oliiviöljyä

oliiviöljyä
rosmariinia
hiutalesuolaa (merisuolaa, sormisuolaa tms.)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota mukaan hiiva.
Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja suola.
 Lisää loput jauhoista pienissä erissä. ja kaada joukkoon lopuksi oliiviöljy.
Vaivaa taikinaa 10-15 minuuttia (yleiskone hoiti hienosti tämän).

Peitä kulho ja kohota vähintään puoli tuntia (kohotin 1,5h).
Laita uunipellille leivinpaperi ja voitele se oliiviöljyllä.
Kaada taikina pellille ja painele se haluttuun muotoon.
Kohota focacciaa peitettynä vielä puoli tuntia.
Paina taikinaan sormella koloja. 
Sivele päälle oliiviöljyä ja ripottele rosmariinia ja suolaa. 

Paista 225 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. 

Tarjoa sellaisenaan antipastopöydässä tai salaatin lisukkeena.


Oletko jo kokeillut

- valkosipulista rosmariinileipää

- itse tehtyjä sämpylöitä paahdetulla sipulilla

0 kommenttia:

Lähetä kommentti