keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Nokkospesto - helppoa hortoiluherkkuaVilliyrttien kerääminen on helppo ja nopea tapa nauttia luonnon antimista, ja parastahan on, että kuten marjastus ja sienestys, hortoilukin on ilmaista. Omavaraisuusaste kesällä on kuitenkin meillä muutenkin tavanomaista suurempi, enkä ole juurikaan siksi kokeillut uusien kasvien keräämistä ainakaan tuoreena nautittavaksi. Tämä kyllä kiinnostaa, joten katsotaan, millaisia kokeiluita tänä vuonna ehdin tehdä. Viime vuonna keräsin syreeninkukkia, ja niistä syntyi syreenisokeria ja herkullisia cookieita


Nokkonen on kuitenkin kuulunut niihin kasveihin, joita minä olen kerännyt. Nokkonen sisältää runsaasti C-vitamiinia sekä lisäksi erilaisia kivennäis- ja hivenaineita. Keräämäni pienet nokkosen lehdet olen nopeasti ryöpännyt ja huuhdellut, ja pakastanut sitten talven varalle. Olen käyttänyt sitä pinaatin tapaan esimerkiksi vohveli- ja lättytaikinoissa. Nyt halusin kokeilla nokkospeston valmistamista, ja kyllä kannatti. Oli todella helppoa ja ennen kaikkea herkullista!


Nokkospesto

noin 1,5dl

100g nokkosen lehtiä
0,5dl pinjansiemeniä
0,5dl parmesania raastettuna
1 valkosipulin kynsi
3/4dl oliiviöljyä
1/4tl suolaa


Ryöppää nokkosen lehdet kiehuvassa vedessä ja valuta siivilässä.
Laita nokkosen lehdet, pinjansiemenet, juusto ja valkosipulinkynsi tehoseikoittimeen. 
Lisää öljyä ohuena nauhana koneen käydessä.
 Mausta suolalla.


Öljyn määrää kannattaa vähän tarkkailla, mielestäni vähän pienempikin määrä voisi riittää. Annoksen voi myös tehdä kaksinkertaisena. Nokkospesto maistuu peston tapaan esimerkiksi pastan tai leivän kanssa ja se säilyy jääkaapissa suljetussa purkissa ainakin muutaman päivän.

2 kommenttia:

  1. Nokkospesto kuulostaa ja näyttää hyvältä. Meillä 3/5 perheestä tykkää pestosta ja laitetaan säännöllisesti ruokia joihin tulee pestoa. Voisin kokeilla tehdä nokkospestoa meille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis suosittelen! Pitää kokeilla talvella tehdä pakastetuista nokkosista, tuleeko yhtä hyvää. Ja tilliversio houkuttelisi myös, olisi varmaan ihanaa kalan kanssa...

      Poista