Villiyrttien kerääminen on ollut satunnainen mielenkiinnonkohteeni, kun minulla oli oma puutarha. Syötäväksi kelpaavia kasveja oli helppo poimia oman puutarhan lähettyviltä, ja erityisesti nokkonen ja kuusenkerkät olivat mukava lisä ruoanlaittoon. Nyt omia kuusia, joista luvan kanssa kerkkiä saisi kerätä, ei ole, ja nokkostakin täytyy lähteä aina hakemaan erikseen. Mutta kyllähän kasvien kerääminen hauskaa puuhaa on, ja keväällä kävimmekin ystävän kanssa hortoilemassa yhdessä.
Ystäväni oli sitten innostunut myös syreeninkukista, ja laittoi kuvaa, kun oli tekemässä niistä siirappia. Hänen blogistaan löydät kuvia ja ideoita syreeninkukkien muuhunkin käyttöön. Ideat näyttivät niin kivoilta, että kun vastaan tuli mahdollisuus poimia syreenin kukintoja, nappasin pari mukaani, ja kokeilin ensimmäisen kerran tehdä syreenisokeria.
Netistä löytyi monenlaisia ohjeita, eikä yhtä oikeaa tapaa varmasti ole. Pääasia, että kukkien kosteus pääsee haihtumaan rauhassa. Toisissa ohjeissa sanotaan, että tätä pitää odottaa pari viikkoa, toisissa sanotaan sokerin olevan käyttövalmista jo seuraavana päivänä.
Syreenisokeri
2dl sokeria
2dl syreenin kukintoja
Huuhtelin omat kukintoni, ja annoin niiden kuivahtaa. Sen jälkeen levitin kukinnot laakealle vadille, ja kaadoin päälle sokerin. Sekoittelin muutamia kertoja sokeria maustumisen aikana, ettei joukkoon tulisi paakkuja. Kukinnot näyttivät kuivuvan hyvin. Tosin violetit kukat muuttuivat melko ruskeiksi. Tuoksu kuitenkin tässä kukkasokerissa on aivan mahtava.
Syreenisokeri voisi olla mukava tuliainen sellaisenaan vaikka nyt juhannukseksi, jos lähtee vierailemaan sukulaisten tai ystävien luo. Itse ajattelin kokeilla paistaa joku päivä lättyjä, ja nauttia sokeria niiden kanssa. Syreenisokeri on yhtä helppo mökkituliainen vaikka juhannuksena, kuin muutama vuosi sitten tekemäni gluteeniton siemennäkkäri.
Siemennäkkärin idealla purkkiin voisi kasata valmiiksi vaikka cookieaineet, ja käyttää sokerin sijaan juurikin tuota syreenisokeria. Me kokeilimme leipoa syreeni-valkosuklaacookiet, cookieataikinaan käytin tätä ohjetta. Kekseistä tuli todella maukkaita ja ihanan sitkeitä.
Tavallisen sokerin sijaan käytin taikinassa syreenisokeria, ja suklaana valkosuklaata. Cookiet olivat hyviä, mutta eivät nyt maultaan erityisen kukkaisia. Yllättäen valkosuklaan maku korostui, joten ihan hyvä pari oli suklaa ja syreenisokeri. Ja hauska kokeilu, onhan kukkasia mukavaa syödä.
Herkullisen näköisiä nuo cookiet! Pitäis itekin kokeilla testailla sokeria vaikka leivontaan tai johonkin jälkkäriin, mulla on ny se saanut muhia pari viikkoa tekeytymässä.
VastaaPoistaNämä oli kyllä hyviä, oli hyvä tuo resepti. Syreenisokeri ei erityisesti maistunut kuitenkaan, mutta ehkä korosti tuota valkosuklaan makua. Katsotaan, mitä meidän muhineista sokereista syntyy.
Poista