Tämän jälkeen leikkasin pötkön pituussunnassa kolmeen osaan, ja letitin taikinan varovasti nostellen. Kiersin taikinalonkeroita sen verran, että sain vihreän pestokohdan päällepäin. Ja paiston jälkeen vuohenputkipesto oli edelleen kauniin vihreää, joten tällä idealla voisi kokeilla leipää tehdä toisenkin kerran.
Vuohenputkipesto
(noin 2dl valmista pestoa)
5dl tuoreita vuohenputken lehtiä
1dl oliiviöljyä
1dl auringonkukansiemeniä
0,5rkl valkoviinietikkaa
2 valkosipulinkynttä
0,5tl suolaa
4rkl parmesan-raastetta
vettä
Ryöppää hyvin pestyjä lehtiä hetki reilussa vedessä.
Purista ylimääräinen neste pois.
Lisää lehdet, siemenet ja mausteet tehosekoittimeen ja kaada öljy ohuena nauhana joukkoon.
Lisää tarvittaessa vähän vettä joukkoon.
Kaada puhtaaseen lasipurkkiin.
Pestotäytteinen lettileipä
2,5dl vettä
25g hiivaa
1rkl sokeria
0,75tl suolaa
0,25dl öljyä
n. 500g sämpyläjauhoja (käytän itse Myllärin sämpyläjauhoja)
Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja liota joukkoon hiiva. Lisää sokeri ja suola ja sekoita joukkoon jauhot. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Lisää joukkoon öljy. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia.
Jauhota leivinalusta hyvin ja kaulitse levyksi. Levitä taikinalevylle pestokastiketta (noin 3rkl) ja kääri rullalle. Leikkaa rulla pituussuunnassa kolmeen osaan ja letitä varovasti. Käännä pää valmiin leivän alle. Kohota ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.
Tänä kesänä aion kokeilla peston tekemistä kotipihan antimista. Ainakin nokkonen menee kokeiluun.
VastaaPoistaKuulostaa hyvältä! Täytyy myös muistaa kesällä tehdä, ja käyttää ihan salaatinkastikkeen tapaan. Ja haluaisin kokeilla myös tehdä jotain levitettä leivälle, mutta katsotaan, mitä kaikkea ehtii kokeilla:D
Poista