torstai 25. helmikuuta 2021

Uskomattoman herkulliset lihapullasämpylät


Ihanaa, pehmeää ja tuoretta sämpylää, yrttistä tomaattikastiketta ja herkullisia lihapullia. Ja kaiken tämän kruununa maukas juusto, tämä lihapullasämpylä on aivan mahtava talvilomaherkku! Voi tehdä kaiken alusta asti itse, tai sitten voi ostaa valmiit aineet tai tehdä jotain vaikka siltä väliltä. Jokaiseen tilanteeseen ja joka kokille tästä syntyy siis helposti muunneltava versio. 


Minun versiossani tehtiin tällä kertaa tomaattikastike keittelemällä tomaattimurskasta mausteiden kanssa, ja lihapullat tein itse. Sämpylät tulivat tällä kertaa kaupasta. Olisin halunnut sellaisia pitkulaisia sämpylöitä, mutta en niitä löytänyt. Vasta kotona keksin, että olisi voinut korvata sämpylän patongilla, mutta seuraavalla kerralla sitten. Koska tätä varmasti tulee tehtyä toisenkin kerran!

Leivät voi nauttia sellaisenaan, tai lisukkeena voi olla raikas salaatti tai vaikka ranskalaisia. Meillä tällä kertaa leivän kanssa oli perunalastuja, hauska yhdistelmä! Minä tein leipiä puolesta kastikemäärästä, ja loppu kastike syötiin spaghetin kanssa. Kirjoitin ohjeen vähän useammalle ruokailijalle, ja siinä käytettiin koko kastike.

Uskomattoman herkulliset lihapullasämpylät

(neljälle todella nälkäiselle syöjälle)

Tomaattikastike 

1prk tomaattimurskaa
öljyä
sipuli
valkosipulia
2 tl kuivattuja yrttejä oman maun mukaan
1rkl balsamicoa
1rkl sokeria
suolaa, pippuria
chilihiutaleita

Lihapullat

400g naudan paistijauhelihaa
suolaa, pippuria
1tl kuivattuja yrttejä oman maun mukaan
0,5dl paahdettua sipulirouhetta
1 muna

Yrttivoi

75g pehmeää voita
yrttejä oman maun mukaan

Lisäksi

8 kpl sämpylöitä
 (tai 4 isoa)
hyvää juustoa viipaleina,
minulla Salaneuvos-juustoa tällä kertaa



Valmista ensin tomaattikastike. Kuullota silputtua sipulia hetki öljyssä, lisää valkosipulit. Kaada joukkoon tomaattimurska ja lisää mausteet, balsamico ja sokeri. Anna kiehua miedolla lämmöllä vähintään 20 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 225-asteeseen. Lihapullia varten sekoita taikinan aineet sekaisin, ja pyörittele kostutetuin käsin pieniä lihapullia leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista lihapullia noin 15 minuuttia.


Sekoita sillä välin yrttivoita varten aineet sekaisin ja halkaise sämpylät. Kun lihapullat ovat valmiita, nostele ne tomaattikastikkeen joukkoon. Alenna uunin lämpötilaa 200 asteeseen.

Voitele sämpylät yrttivoilla, ja asettele leivät uunivuokaan. Laita leivän väliin lihapullakastiketta, minä laitoin jokaiseen leipään 2-3 lihapullaa. Laita jokaisen leivän päälle reilu viipale juustoa ja paista uunissa, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.




0 kommenttia:

Lähetä kommentti