torstai 26. marraskuuta 2020

Marenkikranssi - näyttävä ja helppo herkku

 

Poikani täyttää yhdeksän vuotta joulukuussa, mutta nyt korona-aikaan päätettiin hajauttaa juhlimista normaalia enemmän. Yleensä minun perheeni ja lapsen kummitäti ovat tuleet juhliin samaan aikaan, mutta tällä kertaa ystäväni, joka on siis pojan kummitäti, kävi meillä jo lauantaina juhlimassa.

Ystäväni nuorempi lapsi on allerginen vehnälle, joten kakun sijaan tein meille talvisen marenkikranssin. Marenkikranssihan on siitä ihana tarjottava, että se sopii gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, ja jos valitsee maidottoman vispin, myös maitoallergikot voivat herkkua syödä. Tein tälläisen kranssin viimeksi viime uudeksi vuodeksi, siitä kuva näkyy Instagramissa täällä. Silloin täytteeksi päätyi vadelmia, pistaasipähkinöitä ja suklaata.

Marenkikranssi 

8-10 annosta

4 valkuaista
2,5dl sokeria
1tl maissitärkkelystä
1tl valkoviinietikkaa

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri. Sekoita maissitärkkelys ja etikka, ja kaada seos ohuena nauhana marenkimassan sekaan. Pursota tai muotoile leivinpaperin päälle massa kranssin muotoon ja paista 125-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia.

Ekan puolen tunnin jälkeen mun kranssi oli aika tumma, joten peitin sen leivinpaperilla, ettei saisi väriä liikaa. Myös munat vaahtoutuivat marraskuun koleudessa ekstrahyvin, ja tästä kranssista tuli ihan valtava!

Täyte ja koristelu

2-3 dl kermaa
1rkl sokeria
100g tummaa suklaata sulatettuna

hilloa tai lemon curdia, itse tein tätä varten vadelmacurdia
marjoja ja hedelmiä oman valinnan mukaan

Vatkaa kerma ja mausta sokerilla. Sulata suklaa. Levitin ensin marenkikranssin pohjalle ohuen kerroksen suklaata siveltimellä. Siihen päälle levitin vadelmacurdin ja lopuksi kerman. Tähän versioon laitoin vadelmia, granaattiomenan siemeniä, pensasmustikoita ja ananaskirsikoita.



2 kommenttia: