sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Helppoa suolaista tarjottavaa

Meillä juhlittiin itsenäisyyspäivänä pojan 8v syntymäpäiviä lähisuvun ja kummien kanssa brunssiherkkujen parissa. Usein olen miettinyt jonkinlaisen teeman lastenjuhliin, joka on sitten jollain tavalla näkynyt koristeluissa ja tarjoiluissa. Tällä kertaa varsinaista teemaa ei ollut, mutta inspiraatiota suunnitteluun toi meidän lokakuinen Sisilian matkamme.

Kaikki brunssipöydän suolaiset olivat helppoja valmistaa ja nämä kaikki toimivat mielestäni  talven juhlissakin tarjoiluina glögin tai vaikka viininkin kanssa. Tässä siis muutava vinkki esimerkiksi illanistujaisia varten.


Brunssipöydän aloitti "bruschetta bar", vaikka oikeastaan meillä oli erilaisia leipiä ja croissantteja suolaisilla ja makeilla täytevaihdoehdoilla. Kokosin muutamasta juustosta, leikkeleistä sekä kasviksista ja hedelmistä pienen herkkutarjottimen, joka toimii kyllä sellaisenaankin vaikka erilaisten keksien kanssa. Vastaavia tarjottimia olen tehnyt ennenkin, kuten tämä parin vuoden takainen joulun napostelutarjotin


Valmiiksi tein tomaattipäällysteisiä bruschettaleipiä. Nämä ovat omia suosikkiherkkujani, mutta varsinkaan lapsivieraat eivät näistä innostuneet. Itselläni näistä tulee mieleen lapsuuden ruokailut Hilton-hotellissa, jossa näitä tarjoiltiin alkupalana. Tosin siellä myös täyte oli lämmin ja mausteinen.


Halusin brunssipöytään jotain suolaista piirakkaa, ja valmistin vihreän salaatin seuraksi helpon juustopiirakan, johon itse ihastuin kovasti. Käytin Mustaleima-raastetta täytteessä, ja se oli ihanan voimakas ja maukas juusto. Suolaisen pohjan ohjeen olen aiemmin kirjoittanut blogiin (täällä), mutta piirakan voi tehdä myös kaupan valmiista taikinasta.


Herkkutarjottimen lisäksi tein brunssipöytään vielä kaksi suolaista levitettä, joita meillä usein juhlissa syödään. Katkarapujen ystävälle helppo skagen -täyte, jota syötiin äitini leipoman saaristolaisleivän kanssa, ja Aura- juuston ystäville helppoa ruukkujuustoa, jossa Aura-muru sekoitetaan tuorejuuston joukkoon. Tämä on helposti levitettävissä erilaisten keksien tai vaikka piparkakun päälle. 


Luulen, että joitain näistä ideoista meillä nähdään joulun ajan tarjoiluissakin. Juustot kun erityisesti kuuluvat kyllä omiin jouluherkkuihini.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti