Pitkän aikaa mielessä on muhinut toive ehtiä kokeilla galeten tekoa, sillä ohjeet ovat vaikuttaneet ihanan rennoilta. Nyt uusimmassa Maku-lehdessä oli erilaisia galettepohja ja -täytevinkkejä, ja innostuin kokeilemaan sipuligalettea, kun meille tuli syöjiäkin enemmän Nosh-kutsuille. Valitsin pohjataikinaan rukiisen version, mutta lehdessä oli kiva vinkki: pohjaohje on aina suhteiltaan sama, mutta aineksia voi vaihdella. Jauhoina voi käyttää vehnäjauhoja, spelttijauhoja tai korvata osan ruisjauhoilla. Nesteenä voi käyttää vettä, maitoa tai vaikka olutta.
Galette-taikina
2,5dl jauhoja
(käytin 1,5dl vehnäjauhoja ja 1dl ruisjauhoja)
100g voita
ripaus suolaa
1/2dl nestettä
Nypi jauhot, suola ja rasva murumaiseksi seokseksi.
Lisää neste, ja sekoita, mutta älä vaivaa.
Omasta mielestäni tuo puoli desiä nestettä oli liikaa,
ja vähensin omasta taikinasta nesteen määrää.
Laita sitten taikina jääkaappiin odottamaan siksi aikaa, kun valmistat täytteen.
3 sipulia
2 punasipulia
2 valkosipulinkynttä
voita paistamiseen
1tl suolaa
1/4tl mustapippuria
2rkl juoksevaa hunajaa
2-3rkl tuoretta timjamia
(käytin itse kuivattua sitruunatimjamia)
juustoraastetta
voiteluun muna
Kuori ja pilko sipulit suikaleiksi.
Kuumenna pannussa voi, ja kuullota sipuleita hetki kovemmalla lämmöllä.
Tämän jälkeen hauduta sipuleita miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia,
kunnes sipulit ovat pehmenneet.
Mausta täyte.
Taikinasta voi kaulita kuusi pientä piirakkapohjaa, kaksi pienempää tai yhden ison. Minä tein tällä kertaa kaksi piirakkaa, joita varten kaulitsin taikinapalat ympyröiksi. Päälle sipulitäyte, ja tämän jälkeen reunat käännetään taikinan päälle. Reunoja voi rypyttää, tai ne voi vaan taittaa suoraan täytteen päälle. Rustiikkista ja rentoa :) Ripottele vielä päälle vähän haluamaasi juustoa, ja voitele reunat munalla.
Pienempiä piirakoita paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 20 minuttia, isompia noin 30 minuuttia. Näitä tehdään meillä varmasti uudestaan, ja ehkä pitää vielä kokeilla makeaakin täytettä.
Hyvää viikonloppua sinulle!
0 kommenttia:
Lähetä kommentti