maanantai 11. heinäkuuta 2016

Helppo mökkituliainen: gluteeniton siemennäkkäri



Varsinkaan jos ei omista omaa mökkiä, on ihanaa saada kutsu mökkivierailulle. Me mökkeilemme miehen vanhempien omistamalla mökillä, ja viemiset ovat usein selvillä, mutta jotain pientä kivaa on silti mukava antaa isäntäväelle. Haasteita tuo ruoka-aineallergiat ja -herkkyydet, mutta sitten mieleen tuli siemennäkkärin resepti, jota olen muutaman kerran jo kokeillut. 


Kaikessa yksinkertaisuudessaan näkkäri valmistuu helposti: aineet sekaisin ja uuniin. Täytyy kuitenkin varmistaa, että näkkäri on kuivunut tarpeeksi, sillä uunit ovat aina vähän erilaisia. Meillä annettu paistoaika ei riittänyt, ja näkkärin piti olla uunissa kauemmin. Lopuksi sammutin uuniin, laitoin luukun raolleen ja jätin näkkäripellin vielä lämpöön kuivumaan.


Ensin ajattelin viedä näkkäriainekset purkissa mökille, mutta päädyin kuitenkin tekemään leivän valmiiksi. Aika hyvältä näyttivät kyllä aineet purkissakin, vai mitä? 
Valmiiksi paistettua näkkäriä voi olla vaikea leikata paloiksi. Ihanan rustiikkisia paloja saa murtamalla valmiin levyn paloiksi. Nyt kokeilin tehdä taikinaan veitsellä leikkaukset, joita pitkin sitten taitoin leivän paloiksi. Hyvin toimi näinkin, eli kannattaa miettiä, millaisen lopputuloksen haluaa.



Gluteeniton siemennäkkäri

2dl tattarijauhoja (tai muita gluteenittomia jauhoja)
3dl haluamiasi siemeniä
(laitoin auringonkukan- ja seesaminsiemeniä)
0,5dl pellavansiemeniä
1tl suolaa
2,5dl kuumaa vettä
3rkl öljyä

Sekoita jauhot, siemenet ja suola.
Lisää kuuma vesi ja öljy
Sekoita taikina, ja kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi.
Kypsennä 150-asteessa noin 50-60 minuuttia.

Anna näkkileivän jäähtyä ja kuivahtaa hyvin ritilän päällä.
Paloittele, ja säilytä tiiviissä rasiassa.

2 kommenttia:

  1. Kiitokset ohjeesta! Yleensä joku sanoo vaan, että ota mitä kaapista löytyy, sotke ja heitä uuniin, tai muuten ylimalkaisesti. Tässä ihan mitat ja lajit ja vielä aikakin ja huomionarvoista, että uunit erilaisia. Kokeilen ilman muuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti onnistui hyvin, jos kokeilit. Nuo gluteenittomat jauhot ovat itselle kovin vieraita, ja tuntuu, että taikinoista tulee eri leipomiskerroilla aivan erilaisia, vaikka yritän ohjetta tarkasti noudattaakin :)

      Poista