tiistai 5. tammikuuta 2016

Puutarhan talvilepo


Ohutkin valkea lumikerros saa puutarhan näyttämään taikamaailmalta ja samalla on hauska tarkastella pakkasen kovettamia kasveja. Samalla väistämättä hiipii jo mieleen kevät ja pihasuunnitelmat ja -haaveet. 

Tähän kuistin viereen kaipailen istutusaluetta, mutta ehkä ei ole vielä tämän vuoden projekti.

Monta kohtaa pihassa kaipaisi sitä jotain, mutta moni jo aloitettu projekti on vielä kesken. Toki eihän puutarha ikinä ole valmis, mutta minulla on kyllä aivan rehellisesti täysin keskeneräisiä juttuja siellä sun täällä :D Oman lisänsä toi kylmä ja sateinen kesä, sillä kasvit kukkivat ihan miten sattuu, ja oli vaikea nähdä, miten suunnittelemani kokonaisuudet toimivat.


Luulen, että järkevä puutarhuri keskittyisi näihin keskeneräisiin puutarhan osiin, eikä edes suunnittelisi uusia alueita tai lisäyksiä. Mutta olisihan preeriapenkki ihana, ruusupenkki odottaa oikean paikan löytymistä ja rinteen toisella puolella olisi noin 70 neliömetriä raivaamatonta maastoa luonnonmukaiselle niitylle...

Puutarha on hoidettu talvilevolle. Mutta kappas, huvimajassa roikkuu vielä kesäkukka:)
Toisaalta keskeneräisissä projekteissa riittää puuhaa ja syksyn alelöydötkin hakevat vielä omaa paikkaansa. Etupihalla tienvierus kaipaa kohennusta (on nyt nokkosten ja pihlajanversojen valtaama pöheikkö) ja samoin kulku metsikköön talon päädystä tarvitsee vielä lisäryhtiä. 


Puuvajan vierustalle istutin viime vuonna karhunvadelman ja äidiltä sain sormustinkukan siementaimia,
jotka toivottavasti jo ensi vuonna kukkivat.
Takapihalla terassia ympäröivä muuripenkki ja liljapenkki tarvitsevat varmasti myös tarkempaa tarkastelua ja muutaman kasvin siirtoa. Samoin tämä viime kesän projekti huvimaja ja mummopenkki kaipaavat suuresti puutarhurin rakkautta. Pitäisi päättää vielä, miten nuo polutkin toteutetaan: kivituhkaa, soraa vai kiveystä.



Ja se suurin työmaa ja haave on tässä viimeisessä kuvassa: tähän haaveilin saavani jo viime vuonna tuon ryteikön paikalle oman hyötypuutarhani. No, olihan siellä paljon nokkosta ja villivadelmaa, mutta tänä vuonna toivottavasti tässä kasvaisi jotain muutakin. Viime kesänähän ratkaisin tilanteen istuttamalla tallin taakse muutamia kasveja (voit lukea lisää täältä ja tästä)


Jokos kevät jo kolkuttelee sinulla mielessä?

3 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyviltä suunnitelmilta! Pitäähän sitä jo alkuvuodesta olla ideointia kevättä ja kesää varten ettei tuu sitten liian kiire kesän korvalla :) mulla samaa suunnittelemista havaittavissa, vois välillä tehdä yhden kohteen valmiiks ettei olis kymmenen projektia vaiheessa...:) terv. Teetä ja tohvelit

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa hyviltä suunnitelmilta! Pitäähän sitä jo alkuvuodesta olla ideointia kevättä ja kesää varten ettei tuu sitten liian kiire kesän korvalla :) mulla samaa suunnittelemista havaittavissa, vois välillä tehdä yhden kohteen valmiiks ettei olis kymmenen projektia vaiheessa...:) terv. Teetä ja tohvelit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Ja apua, kun päivät muuttuu valoisammaksi niin ideat vaan lisääntyy

      Poista