maanantai 17. toukokuuta 2021

Vuohenputkipestotäytteinen leipä - kevätherkkua puutarhasta


Joko sinulla on kesäfiilis? Huomaan itse, että kun ihana vihreys on reilussa viikossa puhjennut ulkona, on samalla mieli jo siirtynyt kesäpuuhien ja puutarhasuunnitelmien pariin. Niistä lisää toisella kertaa, mutta asiaa sivuaa tämä postaus ja leipä. Nimittäin tämän leivän täytteenä olevaan pestoon löytyy uuden talon pihalta kätevästi tarviketta, kun orapihlaja-aidan alla näyttää kasvavan melko tiheä vuohenputkiviljelmä. Katsotaan siis, pystyykö syömällä hävittämään pienen pihan vuohenputkiesiintymän!


No, oikeastihan toivon, että saan tämän pidettyä aisoissa mahdollisimman hyvin, joten kaikki hyvät vinkit ovat tervetulleita. Ensimmäiset vuoheputket päätyivät pestoon. Viime vuonna tein pestoa nokkosista, ohje löytyy täältä. Ja aika hyvää siitä tulikin, vaikka voimakkaamman makuista, kuin nokkospesto on. 


Halusin kokeilla, miten pesto käyttäytyy tavallisen leipätaikinan kanssa. Olen tehnyt joskus voi- tai lehtitaikinasta hyrriä, joiden täytteeksi tulee fetaa ja pestoa, mutta lopputulos on melko rasvainen. Teinkin pienen 2,5dl sämpylätaikinan. Kohottamisen jälkeen kaulitsin taikinan, levitin taikinalle pestoa ja käärin rullalle kuin korvapuustitaikinan.

Tämän jälkeen leikkasin pötkön pituussunnassa kolmeen osaan, ja letitin taikinan varovasti nostellen. Kiersin taikinalonkeroita sen verran, että sain vihreän pestokohdan päällepäin. Ja paiston jälkeen vuohenputkipesto oli edelleen kauniin vihreää, joten tällä idealla voisi kokeilla leipää tehdä toisenkin kerran.


Vuohenputkipesto

(noin 2dl valmista pestoa)

5dl tuoreita vuohenputken lehtiä

1dl oliiviöljyä

1dl auringonkukansiemeniä

0,5rkl valkoviinietikkaa

2 valkosipulinkynttä

0,5tl suolaa

4rkl parmesan-raastetta

vettä


Ryöppää hyvin pestyjä lehtiä hetki reilussa vedessä. 

Purista ylimääräinen neste pois.

Lisää lehdet, siemenet ja mausteet tehosekoittimeen ja kaada öljy ohuena nauhana joukkoon.

 Lisää tarvittaessa vähän vettä joukkoon. 

Kaada puhtaaseen lasipurkkiin.


Pestotäytteinen lettileipä

2,5dl vettä

25g hiivaa

1rkl sokeria

0,75tl suolaa

0,25dl öljyä

n. 500g sämpyläjauhoja (käytän itse Myllärin sämpyläjauhoja)


Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja liota joukkoon hiiva. Lisää sokeri ja suola ja sekoita joukkoon jauhot. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Lisää joukkoon öljy. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia.

Jauhota leivinalusta hyvin ja kaulitse levyksi. Levitä taikinalevylle pestokastiketta (noin 3rkl) ja kääri rullalle. Leikkaa rulla pituussuunnassa kolmeen osaan ja letitä varovasti. Käännä pää valmiin leivän alle. Kohota ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.



 

2 kommenttia:

  1. Tänä kesänä aion kokeilla peston tekemistä kotipihan antimista. Ainakin nokkonen menee kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä! Täytyy myös muistaa kesällä tehdä, ja käyttää ihan salaatinkastikkeen tapaan. Ja haluaisin kokeilla myös tehdä jotain levitettä leivälle, mutta katsotaan, mitä kaikkea ehtii kokeilla:D

      Poista