lauantai 28. marraskuuta 2020

Lämpimien leipien deluxe-versio - croque madame aamiaisella

 


Kolea sää ulkona saa kaipaamaan jotain lämmintä ja lohduttavaa, ja kun meillä oli vaasalaisen Aroman ihanaa levain-leipää jäljellä, päätin viikonloppuna tehdä meille aamiaiseksi ranskalaisia croque madame -leipiä. Tämä on niin ruokaisa herkku, että sillä pärjää pitkään, ja toimii varmasti niin brunssin suolaisena osana kuin lounaanakin. Kuvailin tekovaiheista kelankin, sen voit löytää instagramista tililtäni @pientapuuhastelua 


Lähtökohta on siis tämä. Leivästä leikataan viipaleet, ja ne voidellaan ohuesti sinapilla. Leivälle levitetään kinkkua ja juustoraastetta, minulla oli voimakasta emmental-juustoa. Leivät laitetaan uuniin 200: n asteeseen muutakasi minuutiksi niin, että juusto sulaa.


Kun juusto on sulanut, astetaan päälle toinen leipäviipale ja sen päälle lusikoidaan bechamel-kastiketta. Tätä olisi voinut olla reilumminkin, seuraavaksi laitan vähän enemmän. Silloin voisi myös antaa leipien olla muutaman hetken kauemmin uunissa, jotta kastike saisi enemmän väriä. Mutta hyvää oli näinkin!


Tässä vaiheessa lämmin voileipä on jo muuttunut ruokaisammaksi croque monsieur-leiväksi, ja olisi valmis nautittavaksi sellaisenaan. Mutta croque madame -leipä kaipaa vielä kruunuksi nopeasti paistetun munan. Omani ehti paistua hetken liian kauan, eikä keltuainen ollut kovin juokseva. Mutta sellaista se on kotikokin elämä! Siitä huolimatta, todella suuri suositus tälle herkulle. Ja loppu valkokastike on helppo käyttää vaikka lasagneen.

Bechamel-kastike

30g voita
2rkl jauhoja
4dl täysmaitoa
1dl emmentaljuustoraastetta
ripaus suolaa
(muskottipähkinää)

Sulata kattilassa voi ja ripottele joukkoon jauhot. Sekoita seosta, kunnes se kuplii ja lisää mukaan maito samalla vispilällä sekoittaen. 
Keitä välillä sekoittaen kymmenisen minuuttia, lisää lopuksi juustoraaste. 
Mausta lopuksi suolalla (halutessasi ripauksella pippuria ja muskottipähkinää)

Croque madame -leipä

2kpl

4 viipaletta levain-leipää (vähän kuivunut toimii myös hyvin)
sinappia
kinkkua
emmental-juustoa, tai jotain muuta voimakasta juustoa

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Levitä uunipellille kaksi leipäviipaletta ja voitele ne sinapilla. Lisää päälle kinkkua ja juustoa. 

Paista, kunnes juusto on sulanut. Ota leivät uunista, nosta päälle toinen leipäviipale ja lusikoi päälle bechamel-kastiketta. 
Paista, kunnes kastike saa väriä (noin 5 minuuttia).

Paista pannulla kananmunat makusi mukaan, ja nosta paistettu muna uunista nostetun leivän päälle.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti