torstai 26. maaliskuuta 2020

10 helppoa ideaa kotona puuhailuun


Edellistä postausta kirjoittaessa ei oikein osannut vielä ajatellakaan, että voisi käynnistyä työviikko, jolloin itse teen etätyötä, lapsi käy koulua kotoa ja entisestään kontakteja toisiin ihmisiin on vähennetty sosiaalisen eristäytymisen myötä. Viihdyn muutenkin kotona, mutta nyt kun työt ja kaikki harrastukset ja suunnitellut menot ovat peruuntuneet, on eri tavalla tarve tietoisesti rauhoittua. Huomaan, että töiden siirryttyä suureksi osaksi tietokoneelle, kaipaan selkeästi jotain muuta puuhaa vapaa-aikaan koneella puuhailun sijaan. Tuntuu että koko ajan käy ihan ylikierroksilla, ja selkeästi tarvitsen jotain päästäkseni eroon levottomuudesta.

Kokosin tähän postaukseen minun kymmenen helppoa ideaa kotona puuhailuun. Nämä ideat toimivat sovellettuina minun arjessani sekä niillä viikoilla, jolloin poikani on minun luonani, että niillä viikoilla, kun olen kotona yksin. Luulen, että tärkeintä nyt on löytää ne itselle sopivat keinot, joilla tämä pakosti rauhoittunut arki ei ala ahdistaa. Yritetään muistaa nauttia siitä, mitä meillä on ja mitä tässä hetkessä on mahdollista tehdä!

siivous

Kevätauringon lämmittäessä ja samalla paljastaessa pölyt ja sormenjäljet, tämä ei paljon selittelyjä kaipaa. Mutta nyt on hyvää aikaa ihan omaan tahtiin vaikka pyyhkiä kaapinovia tai pestä uunia. Kyllä kunnon jynssäys saa ajatukset kaikesta ihan muualle!

järjestely

Tämä sivuaa kyllä tuota siivousta, mutta nyt on hyvää aikaa käydä läpi lipaston laatikoita tai keittiön kaappeja. Ainakin minulla niihin tuntuu kertyvän yrityksistä huolimatta kaikenlaista, ja nyt olen yrittänyt niitä vähän käydä läpi. Ja kyllä aika helposti löytyy jotain hävitettävääkin.

valokuvat


Tämä oli talviloman ideoissakin mukana, siitä voit lukea lisää täältä. Nyt kun saa olla kotosalla, voi olla aikaa käydä läpi kuvia ja tiedostoja puhelimelta, pilvipalvelusta ja koneelta. Minulla on ainakin poistettavia kuvia vaikka kuinka paljon, mutta edelleen myös kuvia, jotka pitäisi teettää tai tehdä kuvakirjoja. En kyllä usko, että olen ainut, jolla kuvien teettäminen on jäänyt tekemättä.


ruoanlaitto & ruokalistojen suunnittelu

Ruoanlaitto on minulle sellainen mieluisa harrastus, mutta silloin kun samalla pitäisi tehdä jotain muuta, auttaa kunnon suunnittelu. Jos lapsi on tulossa minulle maanantaina, teen usein sunnuntaina jotain lämmitettävää ruokaa valmiiksi: makaronilaatikkoa tai vaikka keittoruoan. Koska olemme usein kahdestaan syömässä, teen ruokaa kerralla myös enemmän, ja laitan pakkaseen heti puolet. Näin löytyy nopeasti vaikka pastakastike toiseen ruokailukertaan. Tänään tein esimerkiksi meille kalakeittoa lounaaksi ja samalla keitin bolognesekastikkeen iltaruokaa varten. Molempia riittää meillä myös huomiselle, eli huomenna ei tarvitse laittaa ruokaa alusta lähtien. 

leipominen

Jos ruoanlaitto on mieluisa harrastus, leipoa voisin ihan koko ajan. Lapsi ei syö mitään makeita herkkuja pullan ja keksien lisäksi, joten siksi usein hänen kanssaan leivon leipää, pitsaa tai pullaa. Ja nyt kun on aikaa aamuisinkin, esimerkiksi erilaiset yön yli kohotettavat taikinat ovat kivoja, kun aamulla saa uunituoretta leipää. Esimerkiksi pataleipä on helppo valmistaa, tässä yksi resepti. 


kirjat, podcastit, elokuvat ja sarjat

Jos etätyöpäivän jälkeen vielä jaksaa kiinnostua, niin nyt on kyllä oiva hetki katsoa sellaisia sarjoja ja elokuvia, joita ei vielä ole ehtinyt katsoa. Ja hyvänä vinkkinä ilmainen Yle Areena, sieltä kyllä löytyy hyvin laajasti kaikenlaista katsottavaa ja kuunneltavaa. Myös esimerkiksi Spotifyn ilmaisversiollakin saa kuunneltua erilaisia podcasteja.

budjetointi

Oma työni alakoulun opena jatkuu edelleen kotitoimistolta käsin, mutta moni on tällä hetkellä taloudellisesti todella ahtaalla. Budjetointi ei tätä asiaa muuta, mutta sen sijaan on aina hyvä tiedostaa, mitkä ovat sen hetkiset tulot ja menot, ja miten on varautunut yllättäviin tilanteisiin. Uskon, että tämä pandemia on saanut monet meistä miettimään omaa rahankäyttöään. Nyt on hyvä hetki yhdistää esimerkiksi kotonaolon ruokien suunnittelu ja budjetointi, kun kotona ollaan enemmän, ja ruoankulutus on monella varmasti kotona kasvanut. käsityöt

Minulla on ollut nyt useampi vuosi oikeastaan taukoa kaikista käsitöiden tekemisistä. Järjestelin vaatehuonetta, ja kävin läpi vanhoja lanka- ja kangasvarastoja, ja sainkin monta ideaa, mitä voisi lähteä tekemään. Muutama tyynynpäällinen ja penaali ovat ainakin tuloillaan, ja samoin ajattelin kokeilla makramee-tekniikkaa. Lapselle ajattelin antaa käyttöön langanjämiä, katsotaan, mitä niistä syntyisi.

askartelu

Jos käsityöt eivät kaikkia innosta niin ei kyllä varmasti askartelutkaan. Mutta toisaalta, nyt voi olla hyvä hetki kokeilla vaikka jotain pääsiäisaskartelua. Minä ajattelin tehdä jotain tipuja tai pupuja, mutta vähän vielä epäselvää, mistä materiaalista. 

liikunta & ulkoilu

Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä, on ulkoilu. Vaikka itsekin asun pienessä kaupungissa, monet luontopolut ja ulkoilureitit ovat ihan lyhyen matkan päässä. Viime viikonloppuna kävimme miehen kanssa metsälenkillä, ja oli kyllä ihanaa päästä luonnon rauhaan. Huomaan, että luonto ja liikkuminen rauhoittavat kaikkien näiden koronauutisten keskellä todella hyvin.

2 kommenttia:

  1. Olipas kiva kooste! Jöin kyllä miettimään uteliaana, että kenen miehen kanssa olit metsälenkillä? 😄👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Nanna! Ei hätää, enpä nyt ollut napannut kenenkään muun miestä matkaan.

      Poista