Puutarhakierros aamutuimaan takapihalla


Ensimmäinen lomaviikko sujui reissussa, Instan puolella siitä onkin joitain kuvia. Eilen aamulla kipaisin sitten takapihalle kuvailemaan. Tervetuloa siis mukaan kiertämään meidän takapihaa :)

Terassia ympäröivän muuripenkin alapuolella kukkii näin kauniisti. Luulen, että tämä on sammalleimua, mutta kummityttöni oli nämä valinnut minulle, ja nimi on jo hukassa.


Kun rinteessä kääntää päätä vasemmalle, aukenee takapiha näkyviin. Tämän rinteen kasvit ovat paikoillaan nyt toista vuotta. Tässä oli melkoinen heinikko aiemmin (tässä postauksessa kuva siitä), joten hyvin erilainen on nyt näkymä. Istutin rinteen yläosaan lamoherukkaa, ja alaosaan maksaruohoja. Nyt tuo lamoherukka on levittäytynyt niin, että jotain kasvia täytyy varmasti siirtää. 


Rinteen istutusalueen toinen reuna on kivikkokasveilla, jotka viime vuonna kaivoin ylös. Edelleen penkissä on paljon rikkaruohoja, katsotaan kuka taistelun voittaa. Kuvassa myös miehen projekti, maakaapeli valoja varten.


Rinteen alaosassa on lamoherukkaa (jonka rusakot melkein olivat syöneet kokonaan) ja muutama ruusuangervo (kokivat lamoherukan kohtalon). Lähestyttäessä metsäpuutarhaa rinteessä kasvaa vielä hopeahärkki. Luulin jo, että talvi oli sen tuhonnut, mutta ihanasti se hopeisena nyt levittäytyy rinteeseen.


Sen sijaan punainen pihakäenkaali on tänä talvenä lähestulkoon hävinnyt. Sitä kasvoi runsaana mattona tässä kohtaa rinnettä, mutta nyt esiin on noussut vain muutama varsi.


Samoin ukkolaukat ovat lähes hävinneet. Koko pihan ainut yksilö on tässä, ja onnistuin sen myöhemmin päivällä vahingossa katkaisemaan. Ihan totta.


"Metsäpuutarhan" alppiruusut jaksavat kasvaa ja kukkia joka vuosi. Tämä on kyllä varsinainen metsäpuutarha, sillä tälle rinteelle en ole tehnyt mitään. Kaivoin metsänpohjaan kuopat (tai mies kaivoi, oli niin kovaa) näille kasveille ja istutin rhodomultaan. Tämä rinne on aamun jälkeen koko päivän varjossa, ja lähinnä erilaisten luonnonkasvien peittämä. Kortteet, pisimmät heinät ja nokkoset käyn täältä keräilemässä pois.


Seuraavaksi takapihalla tulee istutettua metsäpuutarhaa, joka myös rajaantuu luonnollisesti tonttimme metsään. Tämä alppiruusu kukki istutusvuonnaan, mutta viime vuonna eikä nytkään kukkia tule. Sen sijaan metsäkurjenpolvi on levinnyt jo aika hyvin.


Metsäpuutarhaa halkovan polun toisella puolella kasvaa äidiltäni saatuja akileijoja, joiden väri on ihanan tummanpunainen. Toivottavasti nämä leviävät! Metsäpuutarha koki melkoisia talvivaurioita, sillä yksi alppikärhö ja syyshortensia eivät osoita vieläkään mitään elonmerkkejä. Täytyy siis tämänkin penkin kasvivalintoja miettiä.


Metsäpuutarhan jälkeen saavutaan tontin takalaidalle, jossa sijaitsee melko sekalainen penkki. Tähän istutin ensin noin puolitoistametrisen kartiovalkokuusen, jonka saimme mukaamme vanhempiemme pihalta. Mies hoiti tuonkin kaivamisen :) Lisäksi tässä penkissä kasvaa lumipalloheisi, jonka olen myös saanut äidiltäni. Tämä on kyllä kirvojen suosikki, onneksi sain suuren osan häädettyä pois.


Tontin takarajalla kulkee heinäseiväsaita, ja sitä kun seuraa, saapuu uudelle huvimajalle. Tämä penkki on kyllä aika sekalainen, täytyy tälle keksiä jotain. Nyt siinä kukkivat lemmikit, kesäpikkusydämet ja akileijat. Ihana vaaleanpunainen Nora Barlow ei vielä ole avannut nuppujaan, mutta huomattavasti matalampikasvuisempi Winky Double Red & White kukkii jo kauniisti. 


Tämä on ehkä kuitenkin väärässä paikassa, sekä kokonsa että värinsä puolesta. Katsotaan, onnistunko siirtämään sen toisaalle. Nämä akileijat olen kasvattanut itse siemenistä. 


Kierroksen päättää ihana alppikärhö, joka on myös tullut äitini puutarhasta. Tänä vuonna kukkia on vähän, ja ne ovat noin viiden sentin korkeudella, mutta ovathan nämä silti kauniita :)

Kiva, kun tulit mukaani puutarhakierrokselle!

Kommentit

 1. Voi että sulla on nätti puutarha �� Tulin äsken sisälle, kävin möyryämäs mullassa... Meillä kans talvi teki tuhojaan monille kasveille, mutta yritän kovasti elvyttää �� Aurinkoisia hetkiä sulle puutarhaan, ja muutenkin! ��

  VastaaPoista
 2. Voi että sulla on nätti puutarha �� Tulin äsken sisälle, kävin möyryämäs mullassa... Meillä kans talvi teki tuhojaan monille kasveille, mutta yritän kovasti elvyttää �� Aurinkoisia hetkiä sulle puutarhaan, ja muutenkin! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kiitos, Krista! Mukavia puutarhahetkiä sullekin :D

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kesää parhaimmillaan, pihan seuraaminen kasvukauden läpi on niin mieluisaa puuhaa :)

   Poista

Lähetä kommentti