Huvimaja ja uusi istutusalue eli mummopenkki


Haaveilin muutaman vuoden saavani puutarhaani cottage garden -tyyppisen istutusalueen. Takapihan aurinkoisin kohta oli kuitenkin varattuna marjapensaille, kunnes viime keväänä kaivoin niistä neljä pois.


Kaksi mustaherukkapensasta jätin tuon huvimajakehikon taakse, ainakin siihen asti, että muut kasvit kasvavat hieman isommaksi. Ja sitten rupesin kaivamaan. Mies tuumasi, että puutarhaan saan toteuttaa mitä haluan, kunhan itse kaivan :D Tuosta etuvasemmalta kaadettiin kolme leppää, joiden kannot nyt odottavat jatkotoimenpiteitä.
 

Kaivoin nurmikkoa pois, ja lisäsin uutta multaa. Penkkien rajaaminen täytyy myös vielä miettiä, samoin huvimajaan johtavan polun ja "lattian" materiaali. Kalusteetkin ovat valmiina, mutta toivottavasti tänä kesänä saan sitten huvimajan siihen kuntoon, että siellä voi oleillakin.


Alkukesästä istutusalue sai ensimmäiset kasvinsa. Etualalle siirsin muuripenkistä alennuksesta syksyllä ostamani pionit, sekä kasvattamiani taimia. Lisäksi ulkoreunaan istutin äidiltäni saamani kurjenpolvet ja särkyneitä sydämiä.

Etupenkkiin istutin myös yhden syreenin, mutta en ole varma, onko tuo hyvä paikka sille. Syreenin viereen istutin syysmaksaruohoa.


Nurmikäytävän toisella puolella kasvaa kuolanpioneja, päiväliljoja ja jättipoimulehteä.
 Lisäksi istutin pioniunikoita ja kyläkurjenpolvea.


Elokuussa kasvit olivat jo näin hyvässä kasvussa, ja taustalla oleva viljapelto tuo oman lisänsä maisemaan. Nuo takana vasemmalla olevat lepät kaadoimme nyt tällä viikolla, ja tätä kuvaa katsoessa täytyy kyllä miettiä, mitä tuohon niiden jättämään kohtaan istutan. Haaveilen jostain pienemmästä puusta, joka kukkisi keväällä tai alkukesällä.


Pionien eteen istutin valkoista tiikerilijaa, joka kukki näin kauniisti jo ensimmäisenä kesänä. Niiden oikealla puolella on syysvuokkoja ja pieniä kuunliljoja.


Syyskuun lopulla penkissä kukkivat maksaruohot aina pakkasiin asti.


Myös "takaseinämälle" istuttamani kärhöt lähtivät hyvin kasvuun, ja peittivät jo osan tuosta runkopatjasta ottamastani tuesta. Toivotaan, että nekin ovat selvinneet vähälumisesta alkutalvesta.


Nyt vain mielenkiinnolla odottelen, miltä tämä uusi istutusalue, jonka ristin mummopenkiksi, näyttää tänä vuonna :) Istutin syreenin vierustalle iisoppia aidanteeksi, ja on mielenkiintoista nähdä, miltä se näyttää tänä vuonna.

Kommentit

 1. Voi kuinka ihanan oleskelu alueen olet tehnyt. Olen vasta ensimmäistä kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne minun blogiini, kävinkin jo vastavierailulla :D Jostain syystä kommentointi ei ole onnistunut moneen päivään, nyt näyttäisi taas toimivan.

   Poista
 2. Ihana oleskelualue! Syreeniä ei kannata laittaa kukkapenkkiin, koska leviää ja valtaa alaa, ellei sitten laita rungollista syreeniä. Vaihtoehtoisesti voi kaivaa kuopan ja reunustaa sen juurimatolla, niin estää leviämisen. Näin ohjeistettiin puutarhakurssilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mutta enemmän huolettaa leveys ja peittävyys, taitaa olla kuitenkin liian suuri nykyiseen paikkaansa.

   Poista

Lähetä kommentti