tiistai 1. maaliskuuta 2016

Ei mitä tahansa kahvia ja donitsia


Meillä on nautittu joulupukin tuomista (kiitos R-sisko!) Starbucksin kahveista. Nämä lahjakahvit ovat keskipaahtoisia (medium roasted) ja suomalaiseen vaaleapaahtoiseen kahviin tottuneelle ihan mukavan tummia. Näitä kahveja saa nykyään muuten ainakin täältä Vaasasta Citymarketeista ja ilmeisesti muistakin K-kaupoista.


En ole todellakaan mikään terveystieteilijä, mutta olin yllättynyt, kun jostain lähteestä luin, että tummapaahtoinen kahvi on parempaa vatsalle, ja sisältää myös vähemmän kofeiinia. Viikonloppuna myös lueskelin anoppilassa Voi hyvin -lehteä, ja sieltä silmiin osui artikkeli, jossa kehuttiin kahvin terveysvaikutuksia. Mielenkiintoista luettavaa siis on ollut :D


Kahvin seuraksi teimme innokkaan pikkuleipurin kanssa näitä porkkanakakulta maistuvia uunidonitseja tätä reseptiä mukaillen. Taikina on siis samanlainen kuin porkkanakakussa, mutta yhden ison kakun sijaan teimme donitsipellillä uunidonitseja. Kuorrutteeksi tein perinteisen porkkanakakun tuorejuustokuorrutteen, ja hyvältä maistui tämä vähän terveellisempikin versio donitseista. 


Porkkanadonitsit uunissa (12kpl)

3dl vehnäjauhoja
1,75dl sokeria
1/2tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1tl kanelia
1tl vaniljasokeria
1/4tl jauhettua muskottipähkinää
1 muna
1,5dl öljyä
1dl maitoa
1rkl siirappia
1dl hienoksi raastettua porkkanaa

Kuorrutus
100g tuorejuustoa
1rkl maitoa
1,5-2dl tomusokeria

koristeeksi nonparelleja, pähkinöitä tms.


Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Toisessa kulhossa sekoita keskenään muna, öljy, maito ja siirappi. Sekoita nesteet kuivien aineiden sekaan ja lisää joukkoon porkkanaraaste.

Levitä tai pursota taikina voidellulle donitsipellille, ja paista donitseja 175-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia. Jäähdytä ritilällä. 

Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja kasta donitsit kuorrutukseen. Koristele halutessasi esimerkiksi nonparelleilla.


Kokeilin laittaa pakkaseen osan näistä donitseista, katsotaan kuinka ne siitä selviytyvät :) Täällä nautitaan tällä viikolla auringosta ja talvilomasta, joten muutaman kahvihetkenkin ehtii kotona viettää.

Mukavaa maaliskuun alkua sinulle!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti