sunnuntai 30. elokuuta 2015

Mitä kuuluu tallin taakse?

Kesäkuussa päätin hieman tuskastuneen pettyneenä saada edes pienimuotoisen hyötykasviviljelmän aikaiseksi (lisää siitä täällä) ja pojan kanssa istuttelimme taimia ja kylvimme siemeniä autotallin taakse. Paikka osoittautui oikein hyväksi: suojaisa ja aurinkoinen. Tai olisi ollut, jos tänä kesänä aurinkoa olisi näkynyt :)Esikasvatin sisällä erilaisia kurpitsantaimia, lehtikaalia ja maissia. Kun oma kasvimaahaaveeni jäi toteutumatta, annoin suuren osan näistä taimista äidilleni, jolla on upea hyötytarha ja kasvihuone. Lehtikaali menestyy hienosti siellä avomaalla ja maissit hipovat kasvihuoneen kattoa, joten ainakin taimiviljely onnistui.


Omat taimeni kärsivät kylmästä, vaikka niitä yritin suojata. Ne oli kuitenkin pakko istuttaa ulos, kun sisällä ne rupesivat nuupahtamaan. Suuri osa taimista paleltui, vaikka en montaa laatikoihin jättänytkään. Tässä vasemmanpuoleisessa laatikossa kasvaa maissia, kurpitsaa ja salkopapua. Luin keväällä ihanan Lavatarhurikirjan ahmien, ja nämä kolme kumppanuuskasvia kuulostivat niin valloittavilta yhdessä, että oli pakko kokeilla. No, maissit on alle metrin korkuisia, niin ei niistä paljon tukea ole pavuille ja kurpitsa kukkii juuri... Ei taida tulla kovaa satoa tänä vuonna :D
Isossa saavissa  kasvaa maa-artisokkaa, joka viihtyy aivan kiitettävästi. Katteena pinnalla on ruohosilppua, ja se on pitänyt kosteuden hyvin pienessä tilassa. Tai jatkuvat sateet, tiedä häntä. Pienissä sangoissa olen kasvatellut erilaisia salaatteja. Tästä kuvasta näkee, kuinka salkopapu olisi kaivannut parempaa ohjausta kohti tukea.Tässä laatikossa on pinaattia ja lehtimangoldia, jotka tekivät hienon sadon jo heinäkuussa. Kylvin vielä uudelleen, mutta uusintakylvöt eivät ole oikein olleet onnistuneet. Takana on myös istuttamani pensaspapurivistö. Kolme hentoa tainta siellä kasvaa, ja nyt kukkivat parhaillaan. Aiemmin jo kerroin, kuinka poikani rakastaa papuja, ja odottaa, että saamme ruokaa täältä. Ei taida kovin papurikasta syksyä tulla... Laatikon nurkassa on pieni kehäkukkarypäs, kaksi niistäkin päätti kukkia.


Viimeisessä laatikossa on ollut salaattia, ja nyt sen on vallannut puna-auringonkukka 'Ruby'. Salaatin suhteen olemme sentään olleet omavaraisia tänä vuonna, joten odottavissa tunnelmissa kohti uusia kylvövuosia. Muutama idea koskien tätä takaseinää on toteutusta vailla, joten eiköhän tästäkin tule ihanan viihtyisä pihanurkkaus. Pää pursuilee ideoita, mutta nautitaan nyt tästä puutarhakesästä loppuun asti :)

2 kommenttia:

  1. Ihan hienostihan sulla kasvaa siellä kaikkea! Meille tuli lähinnä salaattia, sipulia, perunaa ja härkäpapuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihan hyvin, mutta suunnitelmat olivat vielä suurisuuntaisempia :D Tuo härkäpapu taitaa täälläkin päästä ensi vuonna kokeiluun.

      Poista