maanantai 15. kesäkuuta 2015

Ruokaa omasta maasta (tai laatikosta)

Toukokuu ja työkiireet kun helpottivat, jäimme pojan kanssa lomailemaan. Mies jää lomalle vasta juhannukselta, joten olemme puuhailleet monenlaista kahdestaan. Parasta on kuitenkin kiireettömät aamut (jotka meillä edelleen alkavat useimmiten viiden aikaan...), yhdessä tekeminen ja oleminen.


Minulle parasta rentoutumista on nyt ollut ehdottomasti pihalla puuhailu, mutta kolea sää ja kipeytynyt käsi (joo, kaivoin ihan hullun määrän nurmikkoa  uusilta istutusalueilta) ovat vähän hillinneet intoa. Kasvimaan paikka on katsottuna, mutta kesäkuun ensimmäisellä viikolla rupesi tuntumaan, ettei kaivinkone ole ihan ajoissa tulossa tontillemme aluetta raivaamaan. Otimme  siis pojan kanssa käyttöön suunnitelma B:n ja haimme näitä mustia laastipaljuja Biltemasta. Paljun pohjalle sorakerros, ja päälle pussillinen mustaa multaa. Laitoimme laatikot tuohon autotallin seinustalle.Kolmevuotiaan innolla ja tarkkuudella kylvimme salaattia, pinaattia ja lehtimangoldia sekä kehäkukkaa ja auringonkukkia. Papuja liottelimme yön yli vedessä, ja istutimme salko- ja pensaspapuja. Nyt paljuihin on istutettu myös muutama (hyvin hontelo) maissintaimi, sekä erilaisia kurpitsoita.


Lisäksi siellä täällä ruukuissa kasvaa retiisiä, itämaista salaattisekoitusta, basilikaa, sitruunamelissaa ja minttua. Iisoppia kylvin useampaan ruukkuun, toiveena olisi joskus saada siitä pieni aidanne kasvimaan reunaan.

Ahkera apulainen huolehtii kastelusta, ja odottaa satoa malttamattomana. Hänen lempiruokiinsa kuuluu erilaiset pavut ja kaalilajit, ja hän kertookin kaikille, kuinka me kasvatamme ruokaa pihalla. Päivittäin käymme katsomassa, onko ruoka jo valmista :)

Ihan vielä ei papusato ole kuitenkaan käyttövalmiina, joten sateisina päivinä olemme leiponeet ja tehneet ruokaa yhdessä.


Jos kaalit ja pavut ovat pojan herkkua, niin perinteisimmistä herkuista hän suostuu maistamaan vain pullaa. Sitäkin olemme siis leiponeet, ja äidin versio pääsi tuorejuustokuorrutteen alle. Ihanan kesäiset vuoat olivat löytö Tigerista, näitä ei voinut vastustaa! 

Mukavaa juhannusviikkoa sinulle!

2 kommenttia:

  1. Hyvä idea nuo laatikot. Sulla on söpö apuri omasta takaa! Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, apuri on oikein ihana kaveri:) Mutta ei se sinunkaan apupuutarhurisi hullumpi ole :D Näitä laatikoita olen bongaillut siellä täällä blogeissa, ainakin Kanelia ja kardemummaa blogissa niitä joskus oli käytetty. Ei siis ollenkaan oma idea, joten voi kehua sitä erinomaiseksi!

      Poista