Perennoja & pieniä puita.. tai ei niin pieniä. Meidän talomme on rakennettu kymmenen vuotta sitten, ja me olemme tässä asuneet nyt kolme vuotta. Pihaa on laitettu pikkuhiljaa, ja ensimmäiset kesät olemme katselleet ja ihmetelleet. Pihalle on rakennusvaiheessa jätetty vanhoja metsän puita, ja osa niistä on (ainakin minun) kaatolistalla. Portaiden juurella kasvaa lähekkäin neljä lehtipuuta, olisikohan haapaa. Luulen, että ne kaikki kaadetaan, ja näin pihaan tulee avaruutta lisää. 

Tämä on takapihamme alue, johon ilta-aurinkokin paistaa, ja luulen, että nämä marjapensaat saavat väistyä oleskelualueen tieltä. Niille tai uusille pensaille on kyllä rutkasti tilaa muuallakin, vaikka onkin kurja siirtää tai uusia ihan hyväkuntoisia pensaita.

Katos Clas Ohlson, puiden kuvat Viherpeukalot

Tähän kohtaa pihaan haaveilen tuollaista katosta, ja ympärille perennoja ja pieniä puita. Tuulensuojaa antamaan ajattelin istuttaa lehtipuita tai pensaita, esimerkiksi mongolianvaahteraa ja syreeniä. Rusokirsikkakin olisi kaunis, mutta toisaalta muutama hedelmäpuukin voisi sopia joukkoon. Pihan muut puut ovat 15-20 metriä korkeita, joten ihan pienet koristepuut eivät ehkä erotu joukosta. Hyviä vinkkejä otetaan siis vastaan :)


Ylimmän kuvan puuvajan seinustalla on pieni kukkapenkki, jossa kasvaa talonpoikaispionia ja alppikärhö. Tähän olen kuvitellut mielessäni vähän sellaisen cottage garden -tyylisen penkin: ruusuja, kukkivia perennoja, kärhöjä ja pensaita. Nämä kuvan syysleimut ja poimulehti (ihan ehdoton suosikkini vanhoista perennoista!) sopisivat varmasti hyvin joukkoon. 

Tuonne vajan nurkalle voisin sijoittaa äidiltäni saatuja perennoja: väriminttua, vaaleanpunaista myskimalvaa ja suomenröyhytatarin. Lisäksi ajattelin kokeilla ainakin kaunopunahattua ja sormustinkukkaa. Haluaisin alueesta rennon, mutta silti huolitellun, katsotaan nyt mitä tästä syntyy :)

Yhden asian ensi kesän puutarhatöitä ajatellen olen kuitenkin jo viime kesänä päättänyt: en voi koko kesää siirrellä kasveja paikasta toiseen, joten tänä vuonna seurataan, miltä olemassa olevat istutukset näyttävät. No, ehkä muutama keijunkukka saa uuden paikan, ja tiedän eräiden kuunliljojenkin siirtyvän metsäpuutarhaan. Ja pikkusärkynytsydänkin taitaa tarvita uuden paikan, ja syksyn aleostos isotähtiputkikin odottaa kaverikseen ehkä jotain ihanaa ruusua... :)

Kommentit

 1. Mukavia puutarhasuunnitelmia siellä tehty, nehän on jo puoliksi toteutettu sitten kesällä! :-D

  VastaaPoista
 2. Voisin suositella sinulle tuulensuojaksi, ja pihan kaunistukseksi, jasmiinipensasta. Meillä on niitä kaksi pihassa ja ovat todella olleet helppohoitoisia ja kauniita. Tuoksuvat vienosti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kiitos vinkistä! Yksi pihajasmike meillä kasvaakin, mutta tähänkin ne voisivat sopia.

   Poista

Lähetä kommentti