torstai 8. tammikuuta 2015

Käteen sopivat (mini)omenapiiraat

Viime vuonna (ehkä kesällä) näin Pinterestissä ihania pieniä piirakoita, ja kuvat jäivät kummittelemaan mieleeni. Monissa blogeissa on tehty monenlaisia miniherkkuja, ja ne viehättävät minua kovasti. Nämä minipiiraat pääsivät siis kokeiluun (alkuperäinen ohje ja kauniit kuvat täältä), kun pojan synttäritarjoiluja mietin. Ja jäi näitä sitten vähän aatonaaton glögihetkeenkin, kun saimme iloksemme melkein koko perheeni tänne meille vierailulle :)


Mielestäni nämä onnistuivat hyvin, vaikka ulkonäkö nyt onkin omaan tapaani "persoonallinen". En uskonut ohjetta, vaan laitoin täytettä reilun teelusikallisen verran, koska pelkäsin sen olevan liian kosteaa. Täyte oli kyllä ihan nappi, ja sitä uskaltaa siis laittaa reilumminkin. Samoin ripauttaisin sormisuolaa vähän rohkeammin, eivätkä nämä ihanat fudge-kuutiot, jotka löysin kaupasta olleet myöskään liian makeita.


Suolakinuskilla täytetyt miniomenapiiraat
(noin 15 kpl)

rahkavoitaikina
4  3/4 dl  vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
2,4dl voita
1,2dl rahkaa

täyte
4 3/4 dl omankuutioita (Granny Smith)
2tl sitruunamehua
1/2tl kanelia
0,6dl sokeria
2tl vehnäjauhoja

fudgekaramelleja tai 
valmiita Fudge Chunks -kuutioita
sormisuolaa

voiteluun kanamuna



Sekoita taikinaa varten kuivat aineet, ja lisää joukkoon käsin painellen kylmä voi. Sekoita joukkoon rahka, ja jatka taikinan vaivaamista. Kaada taikina hyvin jauhotetulle alustalle, ja vaivaa sitä lisäten joukkoon jauhoja tarvittaessa. Taikina on pehmeää, mutta helposti työstettävää. 

Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi palaksi ja taittele sitten taikina neliöksi. Käännä taikinaneliö, ja kauli uudestaan. Taittele taas neliöksi, laita muovipussiin ja siirrä taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. 

Kuori ja pilko omenat, ja sekoita joukkoon muut täytteen aineet. 

Kauli taikina ohueksi levyksi ja esimerkiksi juomalasin avulla paina pyöreitä piirakkapohjia irti taikinalevystä. Siirrä ympyrät leivinpaperilla vuoratulle pellille, ja lisää ympyröiden päälle kaksi teelusikallista täytettä. Ripottele päälle fudgekuutioita ja ripaus suolaa. Nosta päälle kanneksi toinen taikinaympyrä ja painele reunat haarukalla kiinni. Tee päälle viilto veitseillä ja voitele kananmunalla. Paista pienet piirakat 220 -asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja nauti!


Nämä ovat kyllä hyviä, ja pääsevät varmasti kokeiluun uudemman kerran! Mutta tuo nimi, ei oikein tunnu pieni käsipiirakka hyvältä suomennokselta? :)

2 kommenttia:

  1. Ihania pieniä herkkuja! Eikä voi olla pahoja kun niissä on fudgeakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä oli kyllä kiva tehdä, eikä ollut ollenkaan niin kova näpertely, kuin aluksi luulin. Ja noita fudgekuutioita täytyy kokeilla johonkin muuhunkin :)

      Poista