Takapihan rinteessä

Tänä kesänä pihalla tehty isoin projekti on ollut takapihan rinne. Rinne on todella jyrkkä, ja ajatuksena on joskus pengertää tällä hetkellä nurmialueena oleva osa. Terassin alla oleva alue on ollut osaksi kukkapenkkinä ja suurelta osin rikkakasvien vallassa. Rinne perattiin ja kaivettiin niin paljon pois multaa ja savea, kuin lapion kanssa saatiin. Sen jälkeen peitin rinteen paksulla sanomalehtikerroksella, ja Miehen avustuksella rakennettiin kuvassa näkyvät lautakehikot raakalaudasta.


Rinne on todella jyrkkä, ja ajatuksena on, että tuo kehikko pitäisi mullan paremmin paikoillaan. Rinteeseen kärrättiin ruokamultaa reilu kymmenen kottikärryllistä, ja kuvien oton jälkeen vielä lisää. Sateiden jälkeen multa on tietenkin tiivistynyt, ja laudat tulleet näkyviin. Halusin kuitenkin kuvata tämän kesän tilanteen ja kasvit rinteessä :)

Rinteessä oli ennestään juhannusruusu, ja sen ympärillä erilaisia maksaruohoja sekä rönsyansikkaa. Ne saivat jäädä paikoilleen, mutta uuteen kehikkoalueeseen istutin erilaisia havuja ja keskelle maksaruohoja. Metsän puolelle rinnettä siirsin puna-apilaa ja hopeahärkkiä. Rinteen oikeassa alareunassa on etupihalta siirretyt lamohietakirsikat ja keskellä anopilta saadut kuunliljat. Mies teki ohjeiden toiveiden mukaisesti tuon köysiaidan pätkän, josta pidän kyllä kovasti. 


Kuvat on otettu elokuussa, ja syyskuun aikana keskiosan maksaruohot ovat kasvaneet vielä reilusti. Ne peittävät jo hienosti istutusalueen, mutta keväällä on mielenkiintoista nähdä, miten näille kasveille kesän aikana käy. Rinteen metsän puoli on vielä pahasti kesken, ja laudoitustakin pitää vielä varmasti jatkaa. Tosin innostuin siirtelemään kurjenmiekkoja tuonne alas, ja mukaan istutin vielä ukonlaukan sipuleita. Mutta keväällä palataan niidenkin pariin :) Viimeisiä aleostoksia olen istutellut vielä viime päivinä pihalle, mutta pikkuhiljaa täytyy vissiin julistaa tämän kasvukauden loppu, ja päästää puutarha talviteloille.

Kommentit