perjantai 13. kesäkuuta 2014

Raparperien aikaan

Alkukesään kuuluu ehdottomasti raparperit, ja nyt kun omalla pihalla niitä kasvaa  ajattelin, että täällä nautitaan toistuvasti kiisseliä, piirakkaa ja kompottia. No, ei nautita. Tämä on kolmas kesä, kun asumme tässä talossa, ja joka vuosi raparperisato on ollut todella laihaa. Lisäksi jokin äärimmäisen sitkeä otus pistelee niin varret kuin lehdetkin suihinsa, kukaan ei ole kait kertonut lehtien olevan myrkyllisiä....


Muutaman varren saan penkistä aina pelastettua, ja tällä kertaa ajattelin kokeilla raparperi curdia, jonka ohjeeseen törmäsin Pinterestissä. Ohjeen versiossa valmis curd oli ihanan pinkkiä, omani ei ole kyseistä väriä nähnytkään. Mutta ihan älyttömän hyvää silti. Sattuneesta syystä oli lyötävä kaksi ideaa yhdellä iskulla, ja päätin kokeilla kahta ideaa.

Tein yhden annoksen taikinaa leimasinkekseille (alkuperäinen ohje täältä) ja puolikkaan annoksen curdia. Puolikkaan taikinan paistoin kekseiksi ja toiselle puolikkaalle levitin curdia ja paistoin vielä uunissa. Molemmat versiot ovat oikein maukkaita, toki tuota curdia voi muuhunkin käyttää. Ja tuolla Lara Ferronin sivuilla on ihan käsittämättömiä kuvia, kannattaa käydä kurkkaamassa! Seuraavaksi ohje siis leimasinkekseille, lemon curdille sekä raparperipatukoille, ole hyvä!


Taikina leimasinkekseille (16 kpl)

125g voita
1dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
0,5tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1rkl vettä

Vaahdota voi ja sokeri. 
Lisää joukkoon keskenään sekoitetut 
kuivat aineet ja vesi.

Jaa taikina kahteen osaan.
Nyt viimeistään pitää tietää mitä haluaa tehdä :)

Minä tein toisesta taikinanosasta keksit. Pyörittelin taikinasta tangon ja jaoin sen 8 osaan. Osista pyöritin pallot ja painelin pellille pyöreiksi kekseiksi. Vähän turhan isoiksi, joten seuraavalla kerralla pitää ottaa mittaa leimasimesta.

Sirottele keksien päälle jauhoja ja paina keksimuotilla kuviot niiden pintaan.

Paista 185 asteisessa uunissa 12-16 minuuttia.

***

Raparperi curd

5-8 raparperin vartta
0,75dl sokeria
0,5dl vettä

3 keltuaista
1,5dl sokeria
ripaus suolaa
25g voita

Pilko raparperinvarret paloiksi,
kaada päälle sokeri ja anna seistä
 rauhassa noin 10 minuuttia.
Lisää joukkoon vesi, ja keitä miedolla lämmöllä, 
kunnes raparperin palaset ovat hajonneet.
Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Laita kulho vesihauteeseen, ja laita keltuaiset, 
sokeri ja suola kulhoon. 
Hämmentele seosta, kunnes se on lämmennyt kunnolla.
 Lisää joukkoon haluamasi määrä raparperihilloketta 
(itse laitoin kaiken) ja kuumenna uudestaan.
Nosta seos pois liedeltä ja lisää voi.
***

Raparperi curdin voi nyt antaa jäähtyä. Sen pitäisi säilyä viikon jääkaapissa, mutta sen voi myös pakastaa. Itse laitoin puolet annoksesta jäähtymään ja puolet pääsi jatkojalostukseen...



Raparperipatukat

puolikas annos leimasinkeksitaikinaa
puolikas annos raparperi curdia

Levitä keksitaikina haluamasi muotoiselle alustalle 
ja levitä päälle raparperi curd.
Paista 185 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
Jäähdytä ja leikkaa paloiksi.

***

Täytyy kyllä todeta, että teki niin tai näin niin tällä kertaa molemmat lopputulokset olivat kyllä maukkaita. Ainakin leipurin mielestä :)

Ihanaa kesäkuista viikonloppua sinulle!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti