Takapihan puutarhaunelmia

 Olemme asuneet talossamme nyt reilut kaksi vuotta. Talomme on nyt kymmenen vuotta vanha, ja pihalla on jo hyvä nurmikko ja puita. Tonttimme on vanhaa metsää, ja isoja puita on jätetty pihapiiriinkin. Monta suunnitelmaa on kuitenkin pihan varalle olemassa, ja tänä vuonna on tarkoitus monta ajatusta taas toteuttaa. Edelliskesänä rakensimme terassin, viime vuonna istutimme tuija-aidan etupihalle ja teimme vähän kivitöitä.

Tulevana kesänä takapihalle kaivataan aitoja, rajaamaan piha-aluetta mutta myös suojaksi V:lle. Takapihalla on jyrkkä rinne, ja tontti päättyy isoon rajaojaan. Meillä odottelee vino pino vanhoja heinäseipäitä, joista pitäisi tehdä tuo raja-aita. Samalla on ajatuksena katteella siistiä tuota ojanpiennarta, jossa kasvaa paljon nokkosta ja monenlaista rikkakasvia. Aidan juurelle ajattelin istutella pieniä pensaita ja jotain kukkaa. Ei siis mitään sen tarkempaa vielä mietittynä, kasveja täytyykin ruveta tuumailemaan.

Tuo pihan rinne vaatii ylös suojakseen myös aidan, sillä ajatuksena on tehdä Pikkumiehelle leikkialue yläpihalle. Siihen olen ajatellut sitä vihreää metalliverkkoaitaa, joka ei kovin kaunista ole kyllä katsella. Toisaalta, jos ja kun rinteen joskus laittaa kuntoon, niin silloin aita on helppo purkaa. Tämä osa rinnettä on siis autotallin takana, ja siinä ei ole nurmikkoa, vaan samoja rikkakasveja kuin ojanreunalla. Ei siis mikään puutarhurin unelma...


Terassia ympäröi viime kesänä tehty muurikivipenkki, johon olen jo istuttanut aika montaa kasvia. Sieltä löytyy purppura-angervoa, syysleimukukkaa, muutamaa erilaista heinää ja kaksi kiinanpionia. Haluaisin tuohon terassin portaiden viereen jotain vihreää, ajatuksena on pieni kuusi.

Terassilta lähtee liuskekivipolku kohti autotallia, ja vasemmalle jää omenapuu. Tällä alueella on nurmikkoa, mutta haaveissa on kukkia. Olen ajatellut tähän liljapenkkiä, mutta katsotaan nyt, kun suunnitelmat tarkentuvat.

Sormet syyhyävät, vaikka olenkin ihan aloittelija näiden puutarha-asioiden kanssa. Vinkkejä otetaan siis vastaan :)

Kommentit